Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

12-5-2014. In navolging van de in oktober 2013 getoonde minimodules van Railclub Utrecht op Eurospoor werd kort daarna begonnen met een vergelijkbaar project voor H0, dat beter past bij de nog niet geheel ontwikkelde motoriek van 6-jarige kinderen. De H0-modules waren geboren. Meer hierover is hier te zien.

De eerste kinderen zijn ook zelf (met hulp van hun vader) aan een module begonnen. En hier het eerste resultaat van een 7-jarig meisje. En op 4 mei werden alle modules naar buiten gesjouwd en bouwden 4 kinderen en 2 vaders een spoorbaan van ruim 12 meter op.

Dit is ook in het belang van de kinderen zelf. Allen krijgen te maken met de klimaatverandering en met stoer doen red je het niet.

Niet alleen rondjes maken

Zonder wissels zijn de opstellingen van de banen van je kind aaneengesloten lussen zijn. Dit betekent niet dat ze vastzitten met een ovaal. Er zijn een aantal soorten continue lussen die je ze kunt leren bouwen; twee keer rond, hondenbeenderen, gevouwen hondenbeenderen, en andere. Er moet genoeg afwisseling zijn om de interesse van een kind vast te houden terwijl ze hun gasregel- en spoorplaatsingsvaardigheden onder de knie krijgen. U kunt veel van deze plattegronden vinden op het web. De startpagina’s van verkopers en de websites van modelspoorfabrikanten zijn goede plekken om te beginnen.

Tieners kunnen het allemaal

Tieners die serieus zijn over modelbouw zijn klaar om een echte indeling te bouwen. Als je in je kelder of garage plaats kunt maken voor een modelspoorbaan, dan is dat geweldig. Zo niet, help hen om betrokken te raken bij een club. Misschien één waar tieners hun modules bouwen en tonen op shows. Het tonen van een goed gemaakte module kan een groot gevoel van eigenwaarde opbouwen. Lees meer:

Alle begin is moeilijk, maar met wat boren en vijlen reed na een uurtje de eerste trein onder grote hilariteit van de inmiddels 5 kinderen en 4 volwassenen.

Klaar is het nog lang niet, de modules moeten nog aangekleed worden.

Ook materieel moet nog aangepast worden. Zo rijdt de ICE van Märklin Myworld nog veel te hard voor de wissels die door de kinderen vaak in de afgebogen stand bereden werden. Dat leidde natuurlijk tot ontsporingen.

Ook waren de kinderen en ouders niet gewend aan het feit dat een trein geen rondjes rijdt, maar van de ene stad naar de andere. Maar ook daar wisten de kinderen raad mee.

Bij een kopstation werd (links) een stootblok gecreëerd. Gelukkig zijn de Märklin-treinen daar tegen bestand en bleef alles heel.

Dit moet je natuurlijk niet met duurder materieel proberen, dat gaat kapot. Maar met wat begeleiding komt alles goed.

Het meisje in witte T-shirt rechts is nu 10 jaar, en links was ze 6 jaar. Een slim meisje. Met mama valt niet te praten, maar Ella zwaait naar je als ze zeker weet dat mama er niets van merkt. Helaas is mama eigenwijs, maar Ella weet daar mee om te gaan. En nog steeds (2-6-2021) kijkt  ze als ze langs fietst of ze mij ziet. Zie ook dit verhaal.

Ooit bouwde ze op Eurospoor een loods voor lokomotieven. Zoals gezegd, klaar is het nog lang niet. En een dag later kwam al één van de deelnemende kinderen met een idee voor een module dat hij "treinendomino" noemde.

In de toekomst zal bestaand materieel aangepast worden voor infraroodbediening. Voorbeeld daarvoor zijn de Russische spoorwegen waar men vaak 2 of meer loks achter elkaar zet, waarbij slechts één lok de stroomafname verzorgt. Via een leiding over de daken wordt dan de andere lok van stroom voorzien. Dit kan tot wel 4 loks.

In een stuurstandrijtuig worden dan 1 of 2 9-volt-akku's en besturingselektronika gemonteerd. Op een spoorbaan van 12 meter of meer is men het overzicht snel kwijt, zeker als daar ook kinderen doorheen banjeren. Je moet dus met de trein meelopen. Het stuurstandrijtuig verzorgt dan de energie voor de lok, die ook als in een GmP (Goederentrein met Personenvervoer) dienst kan doen.

Daarachter kan dan elke willekeurige elok gekoppeld worden, die voor het grootbedrijf ook als voorbeeld kan dienen voor het "elektrisch rijden".

Daarvoor is natuurlijk ook een rangeerterrein met heuvelbedrijf nodig. Ook hiervoor is bij de kinderen veel belangstelling. In het spoorwegmuseum worden de wagens door deze twee dames naar het juiste spoor gedirigeerd. Op de "treinendomino" kennen we voor de eenvoud alleen handwissels, dat is het goedkoopst, maar omdat de modules klein zijn is dat geen bezwaar.

Ook de industrie heeft de modulebouw ontdekt, hier Noch met een vermoedelijk vrij duur module. Dat maak je natuurlijk zelf.

Noch biedt daarvoor goedkoop de materialen. En fantasie is gratis. In het filmpje hierboven wordt Märklin M-rails gebruikt. Vrij duur en niet erg flexibel. Op de Renkumse "treindomino" wordt flexrail gebruikt, dat vaak via Marktplaats goedkoop wordt aangeboden. Als er geen aanbod is, kan het beste Peco code 100 gebruikt worden. Let vooral op de code 100, want op code 83 of kleiner ratelen de wielen van Märklin Myworld treinen over de bielzen.

Inmiddels hebben 2 jongens elk een tunneldomino toegezegd, waaraan komende tijd gebouwd gaat worden.

Hier nog een foto van de GmP, ooit in dienst bij de Zwitserse GFM, Gruyère-Fribourg-Morat, (nu TPF, Transport Publics Fribourgois).

Dit kan de oplossing zijn voor het toenemend wegverkeer, dat ook nog elektrisch wil rijden. Dit transport rijdt al 100 jaar elektrisch. Personen en goederen gecombineerd.

Inmiddels zwaaien er 10-tallen kinderen op weg naar school. Namen onbekend.
Het wordt tijd dat de tram terugkeert. Een module met een kerk zoals in Wageningen heeft ook een markt en hier zou het rondje om de kerk nagebootst kunnen worden. Tot nu toe alleen auto's.

De minimum radius die een tram aankan is 18 meter. Op schaal H0m is dat 20 cm. Bron: Meer hierover:

Märklin treinen rijden gammel. Proefrit met bv Roco-materieel geeft veel betere resultaten evenals het gebruik van Peco of Atlas (2e-hands) rail.

Heb je ook een grasveld als dit in je buurt, wat houdt je dan nog tegen? Duur hoeft het niet te zijn. Het enige wat je dan nog nodig hebt is droog weer.

En ook in Wageningen is een markt waar je niet ziek wordt en geen masker hoeft te dragen. Biologische voeding kan opgeslagen worden in de kerk.

Iets voor Odin of de gieterij. Bron:

Bijgewerkt 18-12-2020, de dag dat kinderen langskomen met kinderpostzegels. Ivm de blunder van de vleesmaffia is er een besmettelijke ziekte in een laboratorium gemaakt. Voor deze hobby geen probleem. Alle deelnemers zitten al meer dan 1.5 meter uit elkaar. Tussen 2 stations zitten al 2 modules. Dat kun je op de plaatjes zien. Verder moet je alles zelf maken. Arduino helpt je daar bij. Besturen met infrarood.

Eén methode is: Leer kinderen programmeren. Een Android heb je niet eens nodig, extra ingewikkeld. Met Rc5, de afstandbediening voor TV en andere apparaten werkt ook. Een uitgebreide programmeerhandleiding is hier te vinden. Ook met de Arduino kun je programmeren. Hackerstore levert de onderdelen.

Zelfs zonder de mobiele telefoon maar via Pulsbreedtemodulatie en RC5

Tips voor de bouw en video's vind je hier en hier:


Je kunt wel een kind uit de oorlog halen, maar alleen zo haal je de oorlog uit een kind!


Antwoorden langer dan 280 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Emailadres rechter kolom.

Bekijk Klimaatkombi helemaal________________________________________________________________________________
Mail