Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

26-12-2015. Dan #COP21. Gebruikt dit woord in je tweets en onmiddelijk vindt er iemand dit "leuk". #COP21 is domweg mislukt. Vraag een willekeurige voorbijganger wat #COP21 betekent en men staat met de bek vol tanden. "U bent voor het milieu?"

[belangrijk] Alle info over de terugbetaling van de tickets voor Parijs vind je in je mail en ook hier https://t.co/yvLQnq81h2

Dit vergoedingensysteem was in het NIVON destijds zeer omstreden. Een man meldde tijdens een bezoek aan een restaurant "Laat mij betalen, ik kan declareren".

Grote veranderingen in het transportsysteem. Deze tante rechts heeft overal maling aan.

Lazuur Zegels. Lazuur, een natuurvoedingswinkel in Wageningen, vroeger Buys&Ko, is al jaren geleden gewaarschuwd voor een totaal ander systeem. Aanvankelijk wilde men een totaal nieuwe winkel. Het werd uiteindelijk een verbouwing en dat kost duiten.

Geen grootschalige winkels, kleine eenheden zoals Veld en Beek dat doet. Zodat geleidelijk omgeschakeld kan worden naar een duurzaam transportsysteem. Maar Lazuuur was eigenwijs en schafte eerst de vrije zondag af voor het personeel. En nu wordt het zegeltjessysteem afgeschaft. Wij schaffen Lazuur af.

Lazuur wordt per vrachtwaggel bevoorraad. In één klap combineren we het nuttige met het aangename:

Gemeente Renkum denkt ook de kip met de gouden eieren gevonden te hebben, betalen voor je afval.

In diverse andere gemeenten kent men de vuilniswagen met maar één mannetje. De kliko's staan netjes aan de kant van de weg en de chauffeur komt niet eens meer van z'n stoel af.

Dat dacht men maar: Er zijn OVERAL mogelijkheden om je afval kwijt te raken. Sterker nog, langs deze plekken kan een tram rijden. Waar men volledig legaal afval kan dumpen.

Gemeente Renkum is hier op gewezen, maar tot nu toe geen enkele aktie. Je brengt toch ook je flessen naar de glasbak? Er bestaat bovendien geen afval meer. Bouwmateriaal is HOUT. Ook daar is in het verleden meermalen op gewezen. Maar men WIL niet.

Houtskeletbouw is eeuwenoud.
Van het afval wordt brandstof gemaakt. Pellets. Dit afval zal men in de korf hier rechts niet vinden. Je doet toch ook zelf boodschappen? Breng je eigen afval dan ook maar weg. Een Ökihof zoals de Zwitsers dat kennen.

Om de geoogste bomen zit schors. Je kunt van een boom niet alles gebruiken. Laat je het verrotten dan ontstaat CO2, die de bladeren ooit opgeslagen hebben. Maak van schors en onbruikbaar hout pellets en gebruik die voor verwarming. Daarmee kun je dan meteen ook stroom opwekken.

Het mooie is dat een stirlingmotor in tegenstelling tot een gewone Ottomotor (bekend van het rijblik) elke brandstof slikt die langzaam en degelijk op hoge temperatuur verbrand wordt. Ook hout, ook biogas. Universeel dus.

Een wijd verbreid misverstand bij het stoken van hout is dat er bomen gekapt moeten worden voor pellets of houtsnippers. Dat is helemaal niet nodig. Houtspaanders en zaagsel uit de hout verwerkende fabrieken worden verwerkt tot pellets, die mits goed gestookt, nauwelijks schade veroorzaken. Een bericht (in het Duits) van het "Umweltbundesamt": Klik op  het plaatje voor een vergroting.

Es gibt auf dem Markt bereits moderne Holzfeuerungsanlagen, die relativ geringe Feinstaubemissionen verursachen

Zie het hele verhaal hier:

Vooral scholen en voeding worden gestraft. Codewoord is auto. En dat weet men in de zorg ook, kinderen gek gemaakt.

Onze #kinderafdeling heeft een nieuwe elektrische auto mogen toevoegen aan hun wagenpark!

Traditioneel gezien zijn dit niet clubs die banen bij zich hebben die op de achterbank van een auto passen, maar eerder in een 7,5 ton truck vervoerd moeten worden, b.v. club Bregenz die met twee van deze vrachtwagens en tien vrijwilligers vanuit Oostenrijk kwam Lees meer:

Hetzelfde geldt voor Eurospoor dat vrachtwaggels inzet voor een spoorbaan uit Bregenz. Een modulaire baan kan zelfs door kinderen per trein vervoerd worden.

Update "Treinendomino". Hout zal daarom ingezet worden als hoofdmotief. Paarden zullen worden ingezet in de bosbouw. Inspiratie komt van twitteraar @akkernaarbos.

Deze houtzagerij is via marktplaats aangeschaft voor de helft van de nieuwprijs.

Zo wordt de nieuwe economie. Afval van hout kan opnieuw gebruikt worden.

Zo richten we de maatschappij opnieuw in. En er gaat meer veranderen. Ook kinderen hebben rechten. En meer dan menig ouder kan verdragen. Details worden hier niet besproken. Mensen die van kinderen houden weten zelf wel waar dit gehaald kan worden.

Jahrtausende lang war der Wald zentrales Biotop unserer Kultur und Gegenstand vieler Sagen und Legenden. Der Film geht den Emotionen auf den Grund, die der "Mythos Wald" in uns hervorruft. Allgegenwärtig nährte, wärmte und beschützte der Wald die Menschen. Er galt aber auch als unsicher, rätselhaft und gefährlich. Er erschien übermächtig, war Heimat und Fremde zugleich - ein ambivalenter Ort, der von Elfen und Hexen, von Riesen und wilden Bestien bewohnt war. Ehrfürchtig und schaudernd nahm die Menschheit seine Geschichten in ihr kollektives Gedächtnis auf.

Een beetje gevaar hoort echter bij het survivallen, dus de groep van tien kinderen gaat enthousiast op pad. Begeleidster Marty wil eerst weten van de kinderen of ze weten wat survivallen betekent. Klimmen en hutten bouwen, vindt één van de jongens. Ik kan Engels, roept een ander. In het bos slapen en dingen vinden, is de omschrijving die het best past. Marty wil vervolgens weten wat je kunt eten als je moet overleven in het bos.  “Pannenkoeken!” roept een van de kinderen. Op zich geen gek idee met een pannenkoekenhuis in het bos. Maar ze is eigenlijk op zoek naar andere dingen. “Appels en peren!” roept een ander. Ook die zijn over het algemeen niet in een bos verkrijgbaar. Bessen, wilde aardbeien en bramen zijn dat wel. Marty stelt voor brandnetels te eten. Dat vinden de kinderen een raar idee. Klik op het plaatje voor een vergroting.

Een hut bouwen, dat hoort bij overleven in het bos. Gelukkig is er al een mooie hut gemaakt, deze moet alleen nog worden bedekt met bladeren. Niet alleen om te zorgen dat deze waterdicht wordt, de hut is dan ook minder zichtbaar vanaf het pad. De kinderen gaan op zoek. Door de storm zijn er volop bladeren voor handen.

Gelukkig doet men het in de bouw anders:

Ook de nieuwbouwmarkt kookt over: 'Het kabinet heeft dit veroorzaakt'

Innovatie heel erg belangrijk

Tijdens de crisis zijn veel mensen in de bouw ontslagen. Nu er weer een personeelskrapte is zijn bouwbedrijven afhankelijk van zzp'ers met veel hogere tarieven dan voorheen. "Voor de langere termijn is innovatie heel erg belangrijk", zegt Madeline Buijs. Hierbij kan je denken aan prefab woningen. "Daar heb je minder personeel voor nodig en dus maak je ook minder kosten." Lees meer:

Houtskeletbouw en prefab zijn daar de codewoorden.

Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. De bekendste vorm is het vakwerk, dat sinds de middeleeuwen in Midden-Europa en op de Britse eilanden eeuwenlang de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen was.

Geografisch gezien is er sprake van een sterke spreiding van houtskeletbouw als constructiemethode. Zo is 90 % van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten opgetrokken in houtskeletbouw. Ook in de bosrijke gebieden van de tropen is hout in overvloed beschikbaar. Ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen wordt traditioneel veel met hout(skeletbouw) gebouwd. In Scandinavië en Midden-Europa is veel hout beschikbaar en isoleert het relatief goed tegen de kou vergeleken met steen. Lees meer:

In het aardbevingsgebied moet veel meer met hout worden gebouwd. Dat is lichter en veel minder gevoelig voor bevingsschade dan traditionele materialen.

Dat zegt de certificeringsorganisatie voor bouwmaterialen SKH. ,,Nieuwbouw in Groningen is alleen zinvol in hout. De kans op instorting en schade is bij in steen uitgevoerde gebouwen permanent aanwezig.’’ Lees meer:

Een ophelderend stuk over hout levert de Duitse zender 3sat, hier via SRF, die ook geen onzin uitzendt.

Nano Spezial: Wald der Zukunft

Ersatz Fichte
Kein anderer Baum ist als Rohstofflieferant wichtiger für die Holzindustrie als die Fichte. Gut 39 Prozent aller Bäume der Schweiz sind Fichten. Doch ausgerechnet ihr macht der Klimawandel besonders stark zu schaffen. Waldeigentümer-, Holzwirtschafts- und Umweltverbände suchen nach Ersatz und haben in einer Langzeitbeobachtung 15 vielversprechende Baumarten gepflanzt und untersucht.
Lees en laat je voorlichten.


Het probleem is niet dat je niet weet wat je doen moet maar, dat je niet doet wat je allang weet.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMail