Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Hoe schakel je ook de kinderen in? Veld en Beek organiseert een open dag. De meeste klanten van Veld en Beek wonen in de regio en fietsen kunnen zelfs kinderen. De enkeling die dat niet kan parkeert op het terrein van Veld en Beek. Toch staat het elk jaar weer vol met geparkeerd staal. Een gevaar op zich. Kan men niet meer fietsen?

Dan de rondleiding. Er komt een vrijwilliger die een groepje bezoekers meeneemt over het terrein en steekt een voor kinderen saai verhaal af. Na een tijdje hebben ze daar genoeg van, zeker als enkelen uit de groep doorzagen over de gang van zaken.

Zeker kinderen zijn het dan snel zat. De vrijwilliger houdt een verhaal over "Jakobskruiskruid". Maar wat is dat nou? Voor kinderen is dat abacadabra. In een tijd vol met internet en computers moet zoiets toch simpel te verklaren zijn. In de binnenruimte kun je zonder problemen enkele "geleende" laptops neerzetten met informatie. Pluk bv eens een plantje "Jakobskruiskruid" en laat het de kinderen zien en misschien zelfs ruiken. Wijs op de gevaren. Vee kan er aan overlijden.

Dat kinderen aktief moeten bewegen weet iedereen. Hieronder enkele ideëen. De hier onder aangekaarte prestatiedruk is niets nieuws, ze moeten mee in deze gestresste maatschappij voor dat rijblik.

Veld en Beek organiseert ook regelmatig excursies voor groepen die de methode van Veld en Beek wel interessant vinden. Van heinde en ver, deze keer een groep uit Groningen. Kennelijk een welgestelde groep, kijk maar naar de kentekens. Deze groep kan uitstekend met de Rijnlijn vervoerd worden. Overstappen in Arnhem. Daarna eventueel op de GmP die ook de leveranties van zuivel verzorgt. Onderdeel van de excursie.

Dat moet en kan anders, de Triodosbank heeft daar iets op gevonden. Klimaatspijbelen omzetten naar iets wat het klimaat niet sloopt.

Project C.V.
De Boerderijschool

Via De Boerderijschool spenderen basisschoolkinderen ongeveer 15 tot 20 dagdelen met hun klas op een agrarisch bedrijf in de buurt. Op de boerderij leren kinderen met nieuwe ogen kijken naar de aarde, de boerderij, het landschap en hun omgeving. Ze gaan ook nog eens concreet aan de slag met dierverzorging, plantverzorging en landschapsonderhoud. Zo legt de Boerderijschool een gezonde, natuurvriendelijke basis bij deze kinderen.

Voor de boer betekent deelname extra inkomsten – hij krijgt een ‘reële vergoeding’ voor het begeleiden van de kinderen – en meer begrip voor zijn werk. Schreurs: “Kinderen ervaren wat voor inspanning er nodig is om voedsel te produceren. Ze werken hard.” Ook de ouders worden betrokken: de kinderen verzorgen een rondleiding. “Er zijn ook scholen waar de ouders groentepakketten van de boerderij kunnen bestellen. En als er een winkel op het erf is, zie je kinderen na het boerderijschooljaar terugkomen om daar met hun ouders inkopen te doen.” Lees meer:

Prestatiedruk bij kleuters schiet door.

Steeds meer kleuterleerkrachten maken zich zorgen over de toenemende druk op kleuters, zo meldt het tv-programma De Monitor.. Rode draad in de reacties: kinderen moeten op te jonge leeftijd al te schools leren en te veel kunnen. En dat kan leiden tot stress en gedragsproblematiek. Lees meer:

Met een levend ganzenbord kun je die druk verminderen. Schakel kinderen in bij het ontwerp.

Speel met de kinderen. Hoe je dit ganzenbord vorm geeft hangt af van de situatie en kan aangepast worden. Klik op het plaatje voor een vergroting.

Een levend ganzenbord dat iedereen zelf kan invullen. Met een levend ganzenbord kun je kinderen stimuleren zelf oplossingen te bedenken.

Levend ganzenbord in de Jan Eef! - Jan Eef http://t.co/UTBmF721MD via @[twitter]

Een groeiende groep verontruste burgers vertrouwt niet meer op de politiek om klimaatverandering aan te pakken. Ze richten zich op de financiële sector en krijgen hulp uit onverwachte hoek. Grote banken als HSBC, Citibank en toezichthouder The Bank of England waarschuwen sinds kort voor de zogenaamde 'carbon bubble'.

Investeren in kolen, olie en gas zorgt niet alleen voor stijgende temperaturen, maar brengt aanzienlijke financiële risico's met zich mee voor bijvoorbeeld de pensioenen. Met dit nieuwe wapen in handen roepen de actievoerders pensioenfondsen, universiteiten en andere fondsen op om hun investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen.

Het vertrouwen daalt dat de politiek een oplossing voor klimaatverandering zal verzorgen. Een snel groeiende groep verontruste burgers kijkt naar andere manieren om klimaatverandering aan te pakken. Zij richten zich nu op de financiële wereld. Want volgens hen zit daar minstens net zoveel invloed als bij overheden.

Pensioenfondsen, kerken en universiteiten worden opgeroepen investeringen uit fossiele brandstoffen terug te trekken. Deze divestment-beweging heeft aanhangers in meer dan twintig landen en groeit snel. Met resultaat: naast kerken en universiteiten heeft inmiddels ook het Noorse staatsinvesteringsfonds, goed voor meer dan 800 miljard euro, toegezegd zijn investeringen uit fossiele brandstoffen af te bouwen. Lees meer:

Je kunt waarschuwen wat je wilt, maar als @brechtvanhulten 'die leuke' zegt,  verschijnen de €-tekens. https://t.co/42Kb9kR4A4

Dan moet je toch wel durven. Wageningen. #veldenbeek Hier gaat € 1.20 naar de glasbak. Tweeverdiener? https://t.co/CYN7qNd4Mp

Dan volgt op 22 maart 2016 een aanslag op Brussels vliegveld Zaventem. 15 jaar na 11 september 2001 geen enkele maatregel. Gemakzucht heerst.

Zie het voorbeeld van een klant van Veld en Beek, biologische boerderij te Doorwerth. Elke week zet men een stel ongespoelde flessen neer. Omdat de resten aangekoekt zijn kunnen ze meteen naar de glasbak. Deze gemakzucht is al eerder aangekaart. En niet alleen over deze € 1.20.

Deze senior hier links zorgt willens en wetens voor verkeersoverlast. Ongetwijfeld een tweeverdiener, anders kun je zo'n pooierbak niet betalen. In veel gezinnen van veel ouderen "werkte" vroeger alleen vader of soms moeder. Moeder of vader bleef thuis en zorgde voor geborgenheid en degelijke voeding. Hij of zij kon zuurkool maken en wecken. Dat was ook hard werken, zeker zonder koelkast of wasmachine.

Iedereen een auto voor de deur van een koophut. Anderhalve parkeerplaats is tegenwoordig standaard. Niemand waarschuwde voor het uit de hand lopen van deze hebzucht. De veramerikanisering neemt hand over had toe. Bij de bakker een brood met de naam "Shape". De veramerikanisering. En ook Veld en Beek doet hier aan mee.

Maar zo simpel ligt dat niet. Een opsomming van tips en waarschuwingen van de laatste 9 jaar:

Het station van Wolfheze, meermalen stimuleert men op alle stations de Amerikaanse droom. Overal vliegt men heen. Zelfs naar oorlogsgebieden.

Hoe men daar toeristen en vluchtelingen, MILJOENEN, uit elkaar houdt? Jordanie is ongetwijfeld een vazal van de Yankees. Zoals de Sjah van Perzie (Iran) dat ook was. Farah Dibah.

Daarom nu een verzameling links over olie (oorlog). In 1983 zaten op een kinderkamp van het NIVON in Hummelo twee meisjes (8 en 9 jaar oud) van een Afghaanse vader en Hollandse moeder. "Daar zitten de Russen" melde hel jongste meisje. Pa was mudjahedin-strijder, vermoedelijk nu Taliban. De kinderen hebben beiden Frans gesproken want ze woonden voor ze naar Haarlem verhuisden in Brussel.

Overigens regelden de Amerikanen toen Osama bin Laden om de Russen weg te pesten. Ronald Reagan had ook de pest aan de Russen: "We begin bombing in five minutes" liet hij zich bij wijze van grap ontvallen, niet wetend dat de microfoon nog open stond. Ook Reagan is een grote vervuilende subcowboy. Dat liep uit de hand. Zij en alleen zij zijn schuldig. 11 september. Net als Trump, geen haar beter. Niks geleerd.

De aanslag sloopte het stationsgebouw van Zaventem. Had men daar een gewoon station gehad met goederenloods om de supermarkt te bevoorraden, was er hoogstwaarschijnlijk helemaal niks gebeurd. Maar NS moest mee in de vaart der volkeren. PTT verdween naar de file en goederensporen werden gesloopt. Ipv daarvan verschenen potsierlijke stations.

Omdat de snelwegen vol liepen met blik, men werkte minimaal 50 km van de woonplaats, verwisselde het kantoorpersoneel de pooierbak voor de trein. En ook die liep vol. Maar omdat je een VIRM alleen kunt verlengen met nog een VIRM begon de over het paard getilde forens te mopperen.

Modulair materieel was de oplossing geweest, maar NS denkt alleen in oplossingen als de nood aan de man komt. De oude dubbeldekkers werden opgegraven en deels aan de eisen van de tijd aangepast. Deze oude dubbeldekkers spuiten een nieuwe FLIRT die in allerijl bij Stadler besteld werd er moeiteloos uit en ook verlenging is geen probleem.

Gaan we wat dieper in op de oorzaak van bovengenoemde problemen, dan ontdek je dat de landen waar nu de aanslagen plaats vinden ook geen al te fris verleden hebben. België was in Afrika aktief en ook Frankrijk had al eens problemen in Algerije. Koloniale mogendheden dus. Alleen Italie, koloniaal heerser in Libië ontspringt de dans tot nu toe.

Een opmerking van Natuur en Milieu over niet meer vliegen naar Thailand slaat als een tang op een varken. Vliegen moet je helemaal vergeten. Hou vooral voeding lokaal. Breng het gesloopte tramnet terug. Vrachtwaggels, met het bijbehorende oliezuipen zijn dan voorbij. Dwing gemeenten en provincies hun beleid aan te passen. De smoes van ruimtegebruik gaat allang niet meer op. Hier een trein in het verre oosten (links). Egoïsme overheerst ook in 2016 nog steeds.

Rijnlijn. Leer kinderen met spoor om te gaan. Zij zijn geïndoctrineerd door hun ouders. Een jochie (9) dat wilde meedoen met het moduleproject wilde een tunnel bouwen over een brug. Leer kinderen wat een GmP (Goederentrein met Personenvervoer) is. De trein tussen Arnhem en Ede-Wageningen kan goederenwagens meenemen. De A12 komt dan vrij en vele andere "snelwegen".

Hier een Zwitserse GmP. Na de Duitse hereniging kwamen veel loks vrij en die worden ingezet. De "Sprinter" naar Arnhem is soms niet eens tot de helft gevuld. Dwing NS tot het installeren van automatische koppeling.

Dwing supermarkten, maar ook de biologische winkels tot de verkoop van groenten van het seizoen. Dat doet Veld en Beek ook bij de Spar in Heelsum en de Kardoen in Bennekom. E.e.a. kan als er eindelijk een spoorverbinding komt die de produkten verdelen kan.

Uit de12ambachten: Hoe noem je het? ‘Mischkultur’, zo heet het bij de Duitsers. ‘Companion planting’ zeggen de Engelsen. In ons land hadden ze er geen naam voor, maar je had wel de ‘Beverwijkse teelt’. Bij deze werden aardappelen gecombineerd met rijsdoperwten, staakbonen en/of tuinbonen. Lees meer:

Ga vegetarisch en biologisch eten en dan niet de aubergine of tomaten in de winter. Dat zuipt olie en je weet inmiddels wat daar de gevolgen van zijn.

Voeg bv eens wat spelen toe waarbij winnen niet mogelijk is, samenwerking is dan noodzakelijk. Ook ontbreekt bij Veld en Beek combinatieteelt.

De olievluchtelingen komen er aan t.co/Bhmw38uax3 De enige juiste uitdrukking. OLIEVLUCHTELINGEN.

Klik op het plaatje om de teksten op de stickers te kunnen lezen.

Maak een pretpark van een kolencentrale en overweeg winddelen.

Vervang competitiesport door niet-competitieve spelen. Daar genieten kinderen ook van.

Water is iets waar kinderen echt van genieten.

Daarom zijn er veel gemeenten fonteinen waar kinderen pret hebben.

Een ander probleem is de klimaatverandering, ook door mensen veroorzaakt. Kinderen hebben de oplossing allang gevonden. Water.

Evi's moeder Fabienne Elderkamp vindt de fontein een mooie aanwinst voor het pleintje. ,,Het past hier goed, zo vlak bij het water van de Vecht. Geeft een mooie sfeer in dit nieuwe deel van Dalfsen. Dat blauw in het mozaïek is net als de blauwe bogen van de brug, dat klopt gewoon."

Evi Colenbrander (4) kijkt van een afstandje hoe de waterstralen hun eigen ballet uitvoeren. Dankzij het warme zonnetje durft ook zij het spel aan te gaan met de fontein die tegelijk dienst doet als waterspeelattractie. Even later springt ze net als Giel dwars door en vlak langs de waterkolommen.

Niet alleen Evi en Giel genieten van de waterstralen, ook een herdershond dartelt door de stralen en hapt er vrolijk naar. De waterstralen verfrissen de hond die met de felle zon op zijn vacht ook flink opwarmt.

Spelen is leuk en spelen is leerzaam. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Grofweg kunnen 2 soorten spelen worden onderscheiden:

  1. competitieve spelen. Doel: Winnen. Gevolg: Er is een winnaar, en dus ook een verliezer. In de speltheorie worden dit ook wel “zero-sum games” genoemd. De totale opbrengst is nul. Immers wat de een wint, verliest de ander.
  2. cooperatieve spelen. Dit worden ook wel samenwerkingsspelen of groene spelen genoemd. In de speltheorie heten dit non-zero-sum games. De uitkomst is groter dan nul; iedereen wint met deze spelen (daarom wordt dit weleens populair win-win situatie genoemd). Doel: leuk en leerzaam. Gevolg: deelname van iedereen, uitdaging en ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Sociale vaardigheden? Dat leer je alleen door aardig voor elkaar te zijn. Rekening houden met elkaars gevoeligheden. Wat vind jij lekker? Ben je bang? Het doet geen pijn.

Hoe lossen kinderen dat op? Ze hebben in elk geval veel plezier. Geef de kinderen vast een voorschot op de problemen die er aan komen. Het klimaat gaat veranderen.

Een voorbeeld van een woongemeenschap. Een logeerpartij draait uit op een gezellige knuffelpartij als één van de kinderen op je rug kriebelt. Meteen reageren de andere kinderen met:
"Doe eens bij mij".

Knuffelen heeft ook nooit iets te maken met hoge hakken of andere beelden uit de roze buurt.

Op aanrakingen reageren alle mensen, dus ook kinderen, emotioneel. Twee meisjes van 4 en 6 jaar gaan helemaal los als hun rug gekrabbeld wordt. Als je na 5 minuten stopt met krabbelen protesteren ze met "Waarom zo kort?".
 
Of een meisje van 10 dat vraagt: "Heb jij kinderen?" En meteen daarna: "Dan heb je het zeker nog nooit gedaan".

Alsof sex alleen bedoeld is om kinderen te krijgen, zelfs in de jaren 50 was periodieke onthouding al een bekend middel om grote gezinnen te vermijden.
 
En zie hoe kinderen genieten van de trein, zie de video: De eerste keer met de trein.

Koop op de markt, dus kom niet naar ons, wij komen naar jou. Rijdende markt. Wat een vrachtwaggel kan, kan een tram ook.

Een uitspraak van Jesse Klaver. Wreed geweld is het handelsmerk van IS. Zij willen onze samenleving omver `werpen.

Dat weten we. De samenleving daar is al 2000 jaar geleden omver geworpen. Kruistochten, Palestina. Voer deze oorlog zelf maar.

De Nederlandse domroep heeft zand in de ogen. Een Zwitserse hoogleraar van de ETH heeft het op de Tagesschau over 9 september 2001

Het klootjesvolk moet nu gerust gesteld worden en wijs gemaakt worden dat de anderen fout zijn.

Inmiddels is de EU naar de barbiesjes. Grenzen worden weer gecontroleerd, er stond om 8.00 deze morgen 35 km file aan de grenzen.

En Jurgen van den Berg plugt Engelstalige muziek om toch vooral die Amerikaanse identiteit te benadrukken. Amber Brantsen (spreek uit Ember) spreekt een week ervoor de naam van de Duitse stad Mainz uit als Maints. Op z'n Engels dus. TV-programma's hebben een Amerikaans imago. Late night. De fundamentalisten herdenken de aanslagen in hun gebeden.

En ga koken met kinderen. Hier een recept dat de spanning kan wegnemen omdat er lokale ingredienten gebruikt worden. Kinderen genieten van wat ze zelf maken.


Plätzli's met bonenmengsel.

150 g. meel, 1 dl water, zout, 1 ei, 1 ui, 30 g geraspte kaas, 50 g. bonen. Zonder kaas kan het ook.

Maak eerst een deeg van meel en water of groentenat. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol het plat.Stamp daarna de gekookte bonen of erwten fijn en voeg wat zout, ei, de gesnipperder ui en bonekruid toe. Leg het mengsel op de deegplakken en rol ze dan dicht.

Bak ze met een beetje olie in de koekenpan. Ook andere vullingen zijn mogelijk. Kliekjes opmaken is dan simpel. Schakel je kinderen in. En je kunt je flessen schoon inleveren, simpel door ze te vullen met water.


Als je zoiets echt wilt, vind je een manier, zo niet, dan vind je een excuus.


Volg Klimawaterval op Twitter, account daar is Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal._________________________________________________________________
MailMailMail