Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

11-4-2011. De site raakt langzaam aan compleet. Het meeste is al besproken, maar dit bericht is tamelijk belangrijk.

In Deventer is men zeer aktief waar het de omschakeling naar een duurzame samenlevening betreft. Dit jaar wordt zelfs een heel congres gehouden. Ook in Wageningen en omgeving is men aktief. Meer lezen:

Transition Town heeft ook een eigen radiostation, dat ook via internet uitzendt met vele nuttige tips. Effe wat anders dan de domroep, die niet zonder muzeik kan. Horen:

En transitie is bitter nodig.

Daarom is het ook noodzakelijk dat je het buitenland es beluistert.

Uit RNW wereldkrant: Zwitsers komen belofte sluiten kerncentrales na Het Zwitserse parlement heeft definitief besloten om de kerncentrales gefaseerd uit te schakelen. De eerste van de vier centrales gaat dicht in 2019, de laatste in 2034.....


De kerncentrales leveren niets anders dan stroom en dat is precies wat de grote maar ook kleine waterkrachtcentrales ook leveren. Vele kleintje maken één grote. Daarnaast is het ook mogelijk dat in geval van droogte hout gebruikt wordt om stroom op te wekken met een Blockheizkraftwerk, dat in de Alpenlanden al aardig gemeengoed wordt. Het produkt daarvan is stroom EN warmte. Een mooi voorbeeld is deze microwkk die pellets als brandstof gebruikt.

Een boek uit 1976 opgegraven, met een oplossing voor de opslag van warmte. Daarin een voorbeeld hoe warmte ook opgeslagen kan worden in gebruikte flessen, blikjes en ander leeg fust, dat dan niet naar een of ander "Plastic hero"-fenomeen getransporteerd hoeft te worden.

Over de microwkk wordt in dit land nauwelijks gesproken, terwijl deze stroombronnen bij de oosterburen al lang gemeengoed zijn. De afvoer van warmte vormt in de zomer nog een probleem, waar laat je dat? In het hier genoemde voorbeeld worden honderden flessen, blikjes en ander leeg fust gebruikt om deze warmte in op te slaan.

De microwkk wordt dan voorzien van een radiator, bekend van de automotoren. De warme lucht die dat oplevert, wordt langs deze vaatjes geleid, die dan opwarmen. Deze warmtebuffer kan bv in een kast gesitueerd worden. Je hebt dan al gauw een kuub aan capaciteit.

Wel zorgen voor een goede fundatie, er rust al gauw 1000 kg op.

Wil je een professioneler opslag, dan moet je al snel denken aan opslag in de grond i.c.m. de microwkk.

Een ventilator verdeelt de warmte naar behoefte in de woning. In Wageningen is men al jaren stukken verder met duurzame warmte, getuige deze woningen aan de Veerweg. Ga er eens kijken.

Het resultaat, 1 KW aan stroom in het openbare net en de warmte in de woning. Zomer en winter. Regen, sneeuw of zon, dag of nacht. Vermenigvuldig dat met 6 miljoen en je hebt 6000 MW, dat binnen enkele minuten beschikbaar kan zijn.

Een zeer nuttige zonnewarmtetip is  hier te vinden, een rekenmodule.


De meesten worden liever door lof geruineerd, als door kritiek gered.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.