Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

27-3-2012, lente en dan komt er steeds meer positief nieuws. Na het ontwerpfestival voor Renkums Bergerhof werd besloten de duurzame energie over te laten aan toekomstige bewoners. Halve maatregel, maar toch zijn een paar eigenwijze bewoners die mailing hebben aan de PV-domheid. De woningen zijn weliswaar nog in aanbouw maar de eerste zonneboilers worden al geïnstalleerd.

Dit was de Renkumse wijk Bergerhof. De wijk met flats uit de jaren '60 wordt gesloopt. Verpaupering. Niet meer van deze tijd. Te weinig parkeerplaatsen en al helemaal niet duurzaam. Dat zal het wat de duurzame energie betreft ook nooit worden.

Een paar van de oorzaken:

Er werd in 2006 een groots ontwerpfestival georganiseerd. Ook daar bleek dat de organisatie niet erg gehinderd werd door enige kennis van duurzame energie. Al snel verschenen enkele voorbeelden van het bouwen op de zon. De aanwezige fotografen kwamen handen te kort omdat een copieermachine niet ter beschikking stond. Op zich geen punt, de foto's zouden een goede basis kunnen vormen.

Toch werd er geluisterd naar de wens om de woningen op het zuiden te orienteren. Echter, de kennis van deze materie wordt hier bepaald door de commercie. De zonnepanelen, oftewel de zielige PV-panelen (rendement 15%).

Dit rendement gaat nog verder terug. Oorzaak is de hellingshoek van het dak waar de PV-panelen gemonteerd zijn.

In het plan Bergerhof is dat 30 graden. Dat betekent dat de panelen in de winter nauwelijks zon vangen omdat de zon laag staat. De behoefte echter is dan het grootst.

In de zomer (als de behoefte laag is) staat de zon loodrecht op de panelen, waardoor deze oververhit raken, het rendement dat toch al laag was, loopt sterk terug. Ook het dak en de woning er onder raken ook oververhit. Een afbeelding van het plan Bergerhof kan niet worden getoond i.v.m. auteursrechten.

Klik op het kaartje rechts van hier voor een link naar deze afbeelding.

Dit (foto links) is de enige juiste methode en is ook niet duurder omdat er nauwelijks techniek nodig is om de zonnewarmte (zoals van de laatste dagen) op te vangen. Door de grote hoek met de aardbodem komt de zon alleen in de winter (als de behoefte aan warmte het grootste is) in huis.

Maar ja, de dom gehouden Hollander wil stroom voor de wasdroger en diepvriezer.


Begin dit jaar werd een flink aantal bomen, belangrijk voor een gezond leefklimaat, gerooid. Op het ontwerpfestival beloofde men dat de gezonde bomen zouden blijven staan. In een rapport heeft men zo z'n eigen mening over gezond. De economische waarde prevaleert. Meer lezen:

Maar wat bomen voor de omgeving betekenen:

Deze boom is ook gesloopt, bood voor de bewoner van dit pand geen bedreiging, veroorzaakte geen schaduw maar was "lastig en veroorzaakte stuifmeel". En dan moet ie weg. De boom is ook eigenwijs en gaat gewoon verder met uitlopen.

Deze drie zonneboilers worden in ieder geval realiteit. Een zonneboiler kun je ook zelf bouwen. Een uitgebreide bouwbeschrijving is te vinden door op de linker foto te klikken.

Zelfs kinderen kunnen een zonneboiler bouwen. Het is al eens gebeurd op een zomerkamp en kinderen waren er enthousiast over. De bouwbeschrijving vind je hier en onder de rechter foto.

Ook volwassenen hebben natuurlijk baat bij de bouwbeschrijving voor kinderen.

Wie in de toekomst nog in Bergerhof wil wonen...... Vivare heeft flink wat uit te leggen.


McDonalds, het enige dat er vers is, is de bediening.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail