Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

31-1-2012. Sneeuw? Er is hier helemaal geen sneeuw. De Zwitsers hebben met sneeuw te maken en daar komt alles na twee meter sneeuw weer op gang. Hier station Goppenstein op pakweg 1200 m hoogte.

Schweiz aktuell vom 02.01.2012

De energievoorziening komt daar ook niet in gevaar door sneeuw. Deze trein rijdt elektrisch. De stroom komt dan ook niet van PV-panelen, want die werken niet als er sneeuw op ligt. (De rechter woning).Thermische solar (de linker woningen) is geen probleem omdat door de grotere helling de sneeuw er af glijdt. De microwkk (op biogas of houtsnippers) werkt wel en zo is opwekking van stroom gegarandeerd. En of hout nou gewoon in de natuur door rotting CO2 veroorzaakt of door verbranding. Dat maakt niets uit. De CO2 wordt door planten en bomen weer omgezet in zuurstof.

Hout is dus ook zonne-energie. De kringloop is rond.

Warmte, daar gaat het om. De zonneboiler levert in de zomer een veel groter rendement. Het onderwijs kan dit nauwelijks aan. Op school kent men eens per twee jaar een techniekdag en dus overgeleverd aan de markt. Hetzelfde geldt voor Solidez. die afgelopen zomer een "kinderdorp" organiseerde waar men ook niet verder kwam dan zonnepanelen. Ideëen genoeg onder de vrijwilligers die dit "kinderdorp" moeten draaien, maar Solidez wil daar niet aan: We hebben met diverse organisaties te maken, daardoor ook de bewuste keuze gemaakt geen vrijwilligers in de organisatie meer neer te zetten. Het is al ingewikkeld genoeg om de wensen van de organisaties mee te nemen.

Kinderen blijven onbelangrijk.

Dan had RNW wereldkrant nog iets recht te zetten over het stoken van hout: Houtkachel is niet altijd energiezuinig. ‘Vóórdat we een uitspraak kunnen doen of een houtkachel energiezuinig is of niet moeten we eerst vaststellen over wat voor type houtkachel we het hebben. Het is niet zo dat alle houtkachels zuinig zijn. Een metalen kachel (plaatstaal of gietijzer) is absoluut niet zuinig.'

Totaal anders is dat bij de hieronder getoonde microwkk (Duits Blockheizkraftwerk) die werkt volgens het tegenstroomprincipe dat tot een bijna volledige verbranding leidt.


Falsch geheizt ist halb gestorben.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail