Crisis alom. 17-11-2011 Uit BNdestem: BREDA – Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) moet mogelijk meer dan 300 miljoen euro moeten bijleggen om de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en de grens met België te redden......

....De kaartjes zijn fors duurder dan voor gewone intercity's en er zitten nauwelijks reizigers in de Fyra-treinen. De lijn zal nog zeker 10 tot 15 jaar verlies lijden als er niets wordt gedaan. Besloten is daarom om ook gewone intercity's op de lijn toe te laten.
Meer lezen:

Hoe het dan volgens Schultz komt dat de HSL verlies maakt, dat vermeldt BNdestem niet. Daarvoor liet domroep NOS zien hoe een ouder echtpaar het een paar jaar geleden "hoog in de bol" kreeg en een gigantische boerderij kocht. Een boerderij, een bedrijf om de bevolking van voer te voorzien als "woonstulpje". De bomen groeiden kennelijk tot in de hemel, tweeverdieners die maandelijks € 6000.- inbrachten. Werken bij dat "woonstulpje"? "Ach, we gaan gewoon met de oto!" De verkeersinfarkt was geboren. Als de Groningse familie nou de enige was... Het echtpaar, nu rond de 50 zit door de crisis nu in de puree.

Ooit pogingen gedaan met een woongemeenschap mee te doen in Uitdam (bij Amsterdam). Ook daar een echtpaar dat werkte in Poortugaal (bij Rotterdam). Elke dag meer dan 160 km pendelen. HSL? Die was er nog niet in de jaren '80 van de vorige eeuw. Die verkeersinfarkt viel ook nog wel mee. De samenwerking met de woongemeenschap kwam er niet, voor een simpele arbeider is dat te hoog gegrepen.

En maar goed ook, nu kun je lachen om die stommiteiten.

Ook toen waren er aspiraties voor duurzame energie. Niet zoals de losse flodders van de politiek, zoals elektrisch rijden en ander lachwekkends, in dit geval afkomstig van D66:

Er moet een fonds komen voor onder meer het opwekken van duurzame energie. Een D66-voorstel daarvoor kan rekenen op een Kamermeerderheid. Het fonds is bedoeld voor bijvoorbeeld huiseigenaren, scholen, woonwijken en kleine ondernemers. Die kunnen dan makkelijker geld lenen voor duurzame investeringen of het opwekken van energie. D66-Kamerlid Van Veldhoven wil dat in 2020 een miljoen huishoudens en bedrijven zelf duurzame energie opwekken.  Volgens haar willen veel mensen dat nu al, maar kunnen ze de investering niet betalen.

Duur? Zonneboiler vanaf € 1799 Meer info:, PV-paneel vanaf € 699.- Meer info:

Zelfbouw is nog goedkoper.

Maar zolang als berichten als: Van Gaal algemeen directeur Ajax.het nieuws beheersen, wordt alles wat hieronder geschreven onbelangrijk. Men wil helemaal geen:

Uit RNW wereldkrant: De snoeihoutcentrale; duurzaam en lekker goedkoop In de nieuwe Vinex wijk  Meerhoven bij Eindhoven krijgen  duizenden woningen hun warmte en elektriciteit uit een onverwachte energiebron; snoeihout. De Bio-energiecentrale Meerhoven is een van de grootste in zijn soort. En dit is echt niet het enige bericht over dit soort initiatieven.

Uit de Groninger Internet Courant: Groene stroom voor 120.000 huishoudens vanuit Eneco Delfzijl. Delfzijl wordt een belangrijke productielocatie voor Groene Stroom. Op donderdag 24 november begint er officieel de nieuwbouw voor een zeer bijzondere centrale van Eneco.....

......Houtsnippers van gerecycled afvalhout worden in deze centrale in de nabije toekomst omgezet in groene stroom voor zo’n 120.000 huishoudens. Jaarlijks komt hiervoor circa 300.000 ton gerecyled afvalhout per  schip, trein en vrachtwagen aan in de Delfzijlse haven uit Nederland en omliggende landen. Meer lezen:

Zei iemand daar trein?

Inderdaad, die rijdt dus op afval. En als je dat een beetje slim aanpakt

Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze site met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Ervaar meer over klimaatkombi:
MailMail