Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Zoals bekend is opwekking van stroom met PV-panelen min of meer onbetrouwbaar. Bij slecht weer en in de winter is de opbrengst belabberd, terwijl de behoefte (verwarming en verkeer) het grootst is. In donker doen de PV-panelen helemaal niks. Aan de Wageningse Veerweg staan ook woningen die gebruik maken van passieve zonne-energie. De grootste slokop is warmte en daar voldeed ook de "Thunderbird-woning" niet echt aan.

Thunderbirdwoning? Inderdaad, een oude woning werd door een medewerker van de Wageningse Universiteit "opgeknapt" en met een massa hitech aan z'n wensen aangepast. Dat betekent garage, lift, het hele dak vol met PV-panelen, een warmtepomp en nog een hele massa futuristische grappen.

Zo'n "Thunderbird-woning" is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet je bizonder goed in je slappe was zitten. Jan-met-de-Pet kan dit wel vergeten. Dit pand veroorzaakt 12000 KWu per jaar die voor het grootste deel ook gebruikt wordt voor verwarming.

Let op de vier woningen links, waarvan er één in januari al teveel zonnewarmte binnen krijgt, de zonwering is al neergelaten.

Trouwens de rest van de woningen zijn ook niet weggelegd voor een arbeidersgezin, laat staan nog eens € 30.000 voor een PV-installatie. Tweeverdieners, ja die wel. Als JanmetdePet dus ook wil profiteren van duurzame warmte moet het roer toch echt helemaal om.

Voor een warmtekrachtkoppeling is om de overtollige warmte te benutten een buffervat nodig. Ga maar eens naast een vrachtwaggel of bus staan en voel de warmtestroom. Vooral de bus gooit de helft van het "groene gas" weg. Dat kan anders. In de meeste woningen is geen plaats voor opslag van warmte.

Tenminste, dat denkt men. In de jaren 80 van de vorige eeuw doken er allerlei boeken op met slimme en vooral goedkope ideëen voor duurzame energie.  Zoals deze kannetjes, flessen en blikken, die gevuld met water de energie van de zon vast hielden.

Aan een combinatie met warmtekrachtkoppeling dacht toen nog niemand. Een interlokaal tramnet gooit geen energie weg. En kan ook nog personen- en goederenverkeer combineren.

Eén van de voorbeelden was een kast met de hier getoonde opslag van warmte, die door de zon geleverd wordt of door een Stirlingmotor afgevoerd moet worden. Zie de animatie en vooral de koelribben rechts. Overdag kan de zon, tussen januari en april een flinke bijdrage leveren. Zodra deze warmte opgebruikt is, komt de Stirlingmotor aan de beurt. E.e.a. ommanteld door een kast. Plafonds en muren bieden genoeg ruimte om een simpele warmteopslag te herbergen.

Herstel het gesloopte tramnet en plaats vooral bedrijven aan deze tramlijnen, zodat de verspilling van megajoules stopt.

Vooral in Groningen zal men zeker blij zijn dat woningen niet langer met aardgas verwarmd moeten worden.

Heb je dan nog een probleem met overtollige warmte, kijk dan eens hoe de criminelen het met hun marihuanaplantages doen, maar dan legaal en slimmer. Hydroponisch is dan het toverwoord.

Stel, je hebt wel zin om je eigen gewassen te verbouwen, maar woont in de stad, hebt geen tuin en de dichtstbijzijnde volkstuin is ook een eindje weg. Dan was je normaal gewoon de sjaak, maar nu is er een oplossing, een verticaal kasje in huis. Dat is een mini-kas die je in principe in je keuken of kamer kunt zetten, als je er plek voor hebt. Het is namelijk wel klein voor een kas, maar toch groot genoeg dat je 'm niet even op het aanrecht zet. Voor 500 dollar ben je de tuinman en kun je zo'n 50 planten verbouwen. Er is ook een verticale versie, die je aan de muur kunt hangen (handig) en die plek heeft voor 75 planten. Lees meer:

Of je er dan alles kunt kweken, in ieder geval wel de warmteminnende groenten. Hoe dat gaat met bestuiving van planten zul je even moeten googlen bij de bestaande kaskwekers. Bijen in de kas? Vraag een imker of probeer zelf iets, ervaring is de beste leermeester.

Meer gecombineerd kan ook met lokaal fruit dat in koelhuizen opgeslagen wordt. Zij worden daar gekoeld met een warmtepomp die zijn warmte kwijt kan aan verwarming van woningen, bedrijven en kassen. Juist in de winter welkom.

Eén oplossing was weer op twitter te vinden. De warmtepomp in het rioolnet.

Riothermie, #duurzaam #warmte leveren https://t.co/rHxtiw1H7f #energietransitie #gasexit #innovatie #riothermie https://t.co/5BUm5XqS2d

Nederlandse huizen moeten duurzamer en energie vind je op de gekste plaatsen. In het Zeeuwse Goes zijn 60 woningen gebouwd die warmte krijgen uit het riool. Welkom in de wonderlijke wereld van riothermie.

Het gebeurde op een winterse dag in Zürich, bijna dertig jaar geleden. Tijdens een blokje om, liep de energie-consultant Urs Studer langs een opengebroken riool. Warme dampen stegen op in de koude buitenlucht. De toen 55-jarige Zwitser besefte: daar gaat veel warmte verloren. En warmte is energie.

Inmiddels is dit idee uitgegroeid tot een bedrijf. De techniek achter Studers Aha-Erlebnis uit 1990 heet riothermie. Het idee is simpel: hergebruik de warmte die verdwijnt in het afvoerputje. Warmtepompen maken zogeheten thermische energie uit het temperatuurverschil tussen de rioolbuis en het afvalwater binnenin. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen.

Klik op het plaatje voor een vergroting. Zie ook:

Lowcardieet, Nocardieet, Blikloosdieet.
Groen gas, maar dan anders.


Voor de kerk is homofilie onnatuurlijk. Over water lopen daarentegen heel gewoon.


Antwoorden langer dan 280 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal_________________________________________________________________________________
MailMailMail