Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze site is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de site als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze site op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Verder werkt deze site ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Zoals bekend is opwekking van stroom met PV-panelen min of meer onbetrouwbaar. Bij slecht weer en in de winter is de opbrengst belabberd, terwijl de behoefte (verwarming en verkeer) het grootst is. In donker doen de PV-panelen helemaal niks. Aan de Wageningse Veerweg staan ook woningen die gebruik maken van passieve zonne-energie. De grootste slokop is warmte en daar voldeed ook de "Thunderbird-woning" niet echt aan.

Thunderbirdwoning? Inderdaad, een oude woning werd door een medewerker van de Wageningse Universiteit "opgeknapt" en met een massa hitech aan z'n wensen aangepast. Dat betekent garage, lift, het hele dak vol met PV-panelen, een warmtepomp en nog een hele massa futuristische grappen.

Zo'n "Thunderbird-woning" is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet je bizonder goed in je slappe was zitten. Jan-met-de-Pet kan dit wel vergeten. Dit pand veroorzaakt 12000 KWu per jaar die voor het grootste deel ook gebruikt wordt voor verwarming.

Let op de vier woningen links, waarvan er één in januari al teveel zonnewarmte binnen krijgt, de zonwering is al neergelaten.

Trouwens de rest van de woningen zijn ook niet weggelegd voor een arbeidersgezin, laat staan nog eens € 30.000 voor een PV-installatie. Tweeverdieners, ja die wel. Als JanmetdePet dus ook wil profiteren van duurzame warmte moet het roer toch echt helemaal om.

Voor een warmtekrachtkoppeling is om de overtollige warmte te benutten een buffervat nodig. Ga maar eens naast een vrachtwaggel of bus staan en voel de warmtestroom. Vooral de bus gooit de helft van het "groene gas" weg. Dat kan anders. In de meeste woningen is geen plaats voor opslag van warmte.

Tenminste, dat denkt men. In de jaren 80 van de vorige eeuw doken er allerlei boeken op met slimme en vooral goedkope ideëen voor duurzame energie.  Zoals deze kannetjes, flessen en blikken, die gevuld met water de energie van de zon vast hielden.

Aan een combinatie met warmtekrachtkoppeling dacht toen nog niemand. Een interlokaal tramnet gooit geen energie weg. En kan ook nog personen- en goederenverkeer combineren.

Eén van de voorbeelden was een kast met de hier getoonde opslag van warmte, die door de zon geleverd wordt of door een Stirlingmotor afgevoerd moet worden. Zie de animatie en vooral de koelribben rechts. Overdag kan de zon, tussen januari en april een flinke bijdrage leveren. Zodra deze warmte opgebruikt is, komt de Stirlingmotor aan de beurt. E.e.a. ommanteld door een kast. Plafonds en muren bieden genoeg ruimte om een simpele warmteopslag te herbergen.

Herstel het gesloopte tramnet en plaats vooral bedrijven aan deze tramlijnen, zodat de verspilling van megajoules stopt.

Vooral in Groningen zal men zeker blij zijn dat woningen niet langer met aardgas verwarmd moeten worden.

Heb je dan nog een probleem met overtollige warmte, kijk dan eens hoe de criminelen het met hun marihuanaplantages doen, maar dan legaal en slimmer. Hydroponisch is dan het toverwoord.

Stel, je hebt wel zin om je eigen gewassen te verbouwen, maar woont in de stad, hebt geen tuin en de dichtstbijzijnde volkstuin is ook een eindje weg. Dan was je normaal gewoon de sjaak, maar nu is er een oplossing, een verticaal kasje in huis. Dat is een mini-kas die je in principe in je keuken of kamer kunt zetten, als je er plek voor hebt. Het is namelijk wel klein voor een kas, maar toch groot genoeg dat je 'm niet even op het aanrecht zet. Voor 500 dollar ben je de tuinman en kun je zo'n 50 planten verbouwen. Er is ook een verticale versie, die je aan de muur kunt hangen (handig) en die plek heeft voor 75 planten. Lees meer:

Of je er dan alles kunt kweken, in ieder geval wel de warmteminnende groenten. Hoe dat gaat met bestuiving van planten zul je even moeten googlen bij de bestaande kaskwekers. Bijen in de kas? Vraag een imker of probeer zelf iets, ervaring is de beste leermeester.

Meer gecombineerd kan ook met lokaal fruit dat in koelhuizen opgeslagen wordt. Zij worden daar gekoeld met een warmtepomp die zijn warmte kwijt kan aan verwarming van woningen, bedrijven en kassen. Juist in de winter welkom.

Zie ook:

Lowcardieet, Nocardieet, Blikloosdieet.
Groen gas, maar dan anders.


Voor de kerk is homofilie onnatuurlijk. Over water lopen daarentegen heel gewoon.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMail