Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Bekijk deze site met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

13-9-2012. De verkiezingen zijn voorbij en heel mooi, de Partijen van de Zonnepanelen zijn aardig gedecimeerd. Op deze site vinden elke dag verkiezingen plaats. Na een blik op de statistieken die de server levert wordt duidelijk dat de zelfwerkzaamheid gewonnen heeft. Men zit niet te wachten op de politiek van welke signatuur dan ook.

Winnaar met stip is de zonneboiler.

Over zonne-energie bestaan veel misverstanden. De media gooien je dood met "zonnepanelen", die alleen stroom leveren. Dat moet wel, de economie draait op stroom. Grootste oplichter is de automaffia, die het elektrische rijblik  er door probeert te persen. Stroom zouden de "zonnepanelen" moeten gaan leveren. Renkums PvdA-wethouder @RitaWeeda weet inmiddels dat zelfs een conventionele huisinstallatie totaal onvoldoende is. Laat staan dat de zon een elektrisch rijblik kan opladen. De behoefte aan warmte is vele malen groter en dus gaat het in de rest van dit artikel over de zonneboiler. Die heb je al vanaf € 1800.- maar zelfbouw kan zelfs een kind en ook dat wordt later op deze site getoond.

Een zonneboiler (niet te verwarren met de "zonnepanelen" die op een zeer inefficiente manier stroom leveren (rendement 15%)), is simpel zelf en dus goedkoop te bouwen. Ook voor flatbewoners of andere kleinbehuisden. Hier een simpele zonneboiler op het balkon.

In de zomer kan de temperatuur oplopen tot meer dan 60° C. Ruim voldoende voor de was of douche.

Zelfbouw dus: Op het internet is inmiddels voldoende te vinden. Een hele mooie site is Appropedia, werkt volgens het zelfde systeem als Wikipedia. (Meer info):

Maar hier staat toch een bouwbeschrijving voor een simpele zonneboiler, die werkt volgens het thermosyphonsysteem.


Ook hoog in de statistiek staan de Rijnlijn. de non-competitieve spelen en de houten fiets. Vooral die laatste gaat nu de zomer voorbij is meer aandacht krijgen. Zeker om Jan met de Pet te dienen. Een nieuwe ligfiets kost al snel dik meer dan € 2000.- En er is veel zelf mogelijk, zeker als hout als bouwmateriaal gebruikt wordt. Aluminium groeit in tegenstelling tot hout niet om de hoek.

Afkijken van commerciele modellen is natuurlijk niet verboden. Je kunt technische details van de metalen concurrenten verwerken in de eigen ontwerp. Zoals deze driewieler van HP-Velotechnik en de driewieler van Aiolos.

Onderdelen (van zitje tot trapas) levert Alligt.


Niet geschoten, altijd mis.


Twitter is voorbij. Klimaatkombi zal op diverse andere media interveniëren. Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail