Deze site probeert de lachwekkende misstanden rond energie en verkeer aan te kaarten. Oneens? Reageer via het reaktieformulier. IP-adres wordt opgeslagen en je loopt de kans dat je reaktie op deze site gepubliceerd wordt.

Uit RNW wereldkrant: Een voetbalsupporter is er gisteren vlak voor aanvang van de finale op het WK tussen het Nederlands elftal en Spanje bijna in geslaagd om met de wereldbeker aan de haal te gaan. Hij betrad het veld en sprintte richting de gouden bokaal die zojuist door Fabio Cannavaro op een pilaar was gezet, die vier jaar geleden als aanvoerder van de Italiaanse ploeg wereldkampioen werd. Hij was bijna bij de wereldbeker toen hij door zeker tien beveiligers hardhandig naar de grond werd gewerkt. Hij werd vervolgens van het veld gedragen.

Er is één winnaar, maar er zijn veel meer verliezers. Ga samenwerken. Dan zijn er geen verliezers.

Om te beginnen een spel voor kinderen, maar niet alleen kinderen. Misschien steek je er wat van op.

Fretten en konijnen.

Aantal spelers: 1 - 99 spelers, in 1 groep(en)

Leeftijd: 6 - 99 jaar

Terrein: grote ruimte

Duur:: 30 minuten

Intensiteit:: matig.

Materiaal: Niets!

Uitleg:

Vleesetende knaagdiertjes zoals de hermelijn en de fret, worden in ons land met uitroeiing bedreigd. Deze dieren leven van konijnen en zitten dan ook vaak op beschermde jachtgebieden. Omdat het de taak is van de boswachter om de jachtstand zo hoog mogelijk te houden, plaatst hij vallen om de naar zijn mening "schadelijke" dieren uit te schakelen, en dat lukt hem blijkbaar goed.

Het basisprincipe in dit spel is de rolwisseling. We beginnen met 1 jager, 1 boswachter, 9 konijnen en 9 fretten. Deze lopen rond en zijn te herkennen aan hun specifiek geluid. De jager roept voortdurend "pang pang", de boswachter is voortdurend aan 't fluiten, de fretten zeggen "fret fret" en de konijnen "knabbel knabbel". Dan zijn er ook nog de wortels. Die staan ter plaatse met de armen in de lucht te zwaaien terwijl ze "groei groei" roepen.

Een paar regels zijn belangrijk:

Uiteraard mag een konijn geen fret, boswachter of jager tikken (een konijn heeft trouwens nog nooit een fret aangevallen). Het spel kent een hoog ritme omdat iedereen haast altijd achter iemand aanzit en zelf ook achternagezeten wordt.

Verdeling bij het begin van het spel : 1 boswachter, 1 jager, 9 konijnen, 9 fretten, ongeveer 9 wortels

Schema :

Boswachter --> Fret = Konijn
Jager --> Konijn = Wortel
Konijn --> Wortel = Konijn
Fret --> Konijn = Fret
Samenwerking is noodzakelijk. Winnaars niet! Veel plezier!


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Ervaar meer over klimaatkombi.
Mail