Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

5-2-2013 Een 1-apriltweet van Groenslinks-Renkum zet je toch weer aan het denken. Iets wat totaal ondenkbaar is het traditionele sportwereldje.

": 1e concept klaar, dit weekend naar de clubs: geef de gele kaart: " Wordt vast besproken in B&W!

Een op de acht sporters ervaart seksuele intimidatie /via @NOS 

Deze samenleving is verrot. Daarom maar eens laten zien hoe het ook kan. Tijd voor wat verhelderende uitspraken:
Van kinderen en hun spel:

Het begint met een logeerpartij die draait uit op een gezellige knuffelpartij als één van de kinderen op je rug kriebelt. Meteen reageren de andere kinderen met:
"Doe eens bij mij".

Vaak zal het daarbij niet blijven. De oorzaak ligt in het karakter van de spelen, die kinderen domweg bevalt. Hier leren kinderen elkaar te vertrouwen in plaats van te wantrouwen. Ze steunen elkaar: "Wij zorgen ervoor dat je geen pijn hebt".

Hier is de regering aan het woord. En ook hier wordt de plank goed mis geslagen. Ook is de link tussen de autolobby en sport altijd aanwezig. Hier staatssecretaris Dijksma over de restanten er van.

Dijksma: kinderen mogen op kunstgras voetballen - https://t.co/zv1Tw75b5i Dat denkt Dijksma maar.

Een simpel plaatje haalt de autolobby uit de droom. Klik op het plaatje voor een vergroting.

Het traditionele sportwereldje kent winnaars en dus ook verliezers. Er is één winnaar maar er zijn ALTIJD vele verliezers. Er is ook een sport- en spelvorm die geen verliezers kent. Er zijn slechts winnaars omdat iedereen geniet van het spel. Dat is mogelijk omdat men uit gaat van samenwerking. Een mooi voorbeeld voor de competitieve samenleving die ook talloze verliezers kent.

En er is meer: Korrels in het water

Zelfs als de eigenaars van de kunstgrasvelden zich aan deze voorzorgsmaatregelen houden en het zand met het zink veilig verwerken, dan zijn er nog andere milieuproblemen. Sinds het voorjaar van 2016 is er ook discussie over het grote aantal rubberen korrels dat in het oppervlaktewater en het riool belandt. Het granulaat komt ook naast de velden terecht en kan bij regen in sloten of afwateringssystemen belanden. Ook nemen voetballers de korrels in hun kleding mee naar huis, waar ze via de wasmachine in het riool terechtkomen. Volgens Ineke Vlot van Milieukeur speelde deze discussie nog niet toen het certificatieschema voor rubbergranulaat werd vastgesteld. Lees verder:

Lees in Zembla Extra: ‘Milieukeurmerk voor gerecyclede autobanden stelt weinig voor’

Eén van de grote producenten van rubbergranulaat - de korrels van oude autobanden die op kunstgras voetbalvelden liggen - heeft sinds maart 2012 een milieukeurmerk: het Milieukeur. Het hergebruik van autobanden is goed voor het milieu en het product brengt geen risico’s voor de omgeving en de gezondheid met zich mee. Dat is althans de redenering van de producent van de korrels, Granuflex. Maar die bewering klopt niet en de eisen die stichting Milieukeur heeft gesteld, stellen weinig voor.

"Gevaarlijk spel?" - Update 29-11

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla op 5 oktober over het gezondheidsrisico van sporten op kunstgrasvelden zijn er natuurlijk ook binnen onze vereniging de nodige vragen gerezen. Het is zeker niet zo dat we als bestuur al deze vragen kunnen beantwoorden. Wel hebben we met de voor ons betrokken partijen contact opgenomen om hun mening over de uitzending te horen en om naar de nodige achtergrond informatie te vragen. Zo genoeg?

En ook nog: TILBURG - Alle bestrijdingsmiddelen die gemeenten nu nog gebruiken om de boel onkruidvrij te houden moeten verboden worden. Dat vindt de Brabantse Milieufederatie (BMF). Binnenkort praat de Tweede Kamer over zo'n verbod. Lees meer:

Kortom, voetbal is nog steeds oorlog:

Aangifte om rubberkorrels op sportvelden - http://nos.nl/l/2194021

Ook minister Kamp creëert verliezers: Kamp maakt zich sterk om 'gigafabriek' Tesla naar Nederland te halen - http://nos.nl/l/2145615

JanmetdePet kan dit helemaal niet betalen. En de omvallende vrachtwaggels? Verliezers! De domroep houdt dit in stand.

Uit een boekje waarvan de voorbeelden in de jaren '80 gebruikt werden op een zomerkamp. En met succes. De kinderen hadden het er jaren daarna nog over. Wat zeggen anderen over "spelen zonder winnen", de titel van een Amerikaanse vertaling.
Uit Infonu.nl: Nadelen van de competitiesport. BLATTER!

En tenslotte:

Van Bronckhorst zet Kramer uit selectie na broodje kroket https://t.co/AmpAUgc4cB https://t.co/thQSog4tov

Herman den Blijker levenslang geschorst !! ‘Dit at ik altijd in mijn kwartiertje pauze.’ #kroketgate https://t.co/51HHYvyIig

Kerstlunch bij Feyenoord. #kroketgate https://t.co/t6DgEnzhp1

De meest gehoorde kritieken op de competitiesport zijn het hooliganisme en het egoïsme. Eerlijkheidshalve moet hieraan worden toegevoegd dat hooliganisme een randverschijnsel is, dat slechts met een kleine – zij het zeer vervelende – groep te maken heeft. Het egoïsme-element is echter moeilijker te evalueren. Wellicht zal bij bepaalde sporters het “ik-gevoel” erg worden gestimuleerd, maar lang niet bij iedereen.

Intussen is het "hooliganisme" een maatschappelijk probleem geworden. Wie kent niet de vaders die hun zoon opjutten: "Trap hem voor z'n potuh".

En anders doen de "sporters" zichzelf wel geweld aan: KNVB onderzoekt impact kopbal: wat doet het met de hersenen? - Lees meer:

En als de meisjes dan winnen, de ploeg van meisjes wint. De jongens zijn gefrustreerd en één van de meisjes moet haar broek uit trekken zodat de tegenstander kan zien dat het meisjes zijn.

Het egoïsme, "Me motte winne", het hun tegen onsgevoel blijft. Op school probeerde een sportleraar dat er ook al uit te rammen, maar ja, als je traditioneel voetbalt met pubers... Sla dat er dan maar es uit. Volgende spelen kennen geen "wij-zij"-gevoel. Het is louter alleen WIJ. En WIJ winnen allemaal.

Waarom spelen als er nog zoveel werk te doen is?

Spelen is leuk en spelen is leerzaam. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Grofweg kunnen 2 soorten spelen worden onderscheiden:

  1. competitieve spelen. Doel: Winnen. Gevolg: Er is een winnaar, en dus ook een verliezer. In de speltheorie worden dit ook wel “zero-sum games” genoemd. De totale opbrengst is nul. Immers wat de een wint, verliest de ander.
  2. cooperatieve spelen. Dit worden ook wel samenwerkingsspelen of groene spelen genoemd. In de speltheorie heten dit non-zero-sum games. De uitkomst is groter dan nul; iedereen wint met deze spelen (daarom wordt dit weleens populair win-win situatie genoemd). Doel: leuk en leerzaam. Gevolg: deelname van iedereen, uitdaging en ontwikkelen van sociale vaardigheden. Lees meer:

Wat was #Renkum Downhill 2016 leuk! Thanks to @wsmrenkum en @ElevenZeros. Film van @rtvrijnstreek. Lol spat eraf! https://t.co/XCZ45pnL7Q ??

Water? Wie houdt er niet van? Een 5-jarig buurmeisje, bibberend van de kou in de Rijn: "je hebt het koud, wil je er uit?"  Het meisje: "NEE!!"  En nog een voorbeeld:

Buren op De Worp in @Deventer maken gezamenlijk een speelwadi. Spelen in water en groen. Water van 153 m2 dakoppervlak van buurthuis. https://t.co/Sn1DTKdHh7


Een collage van non-competitieve spellen. Er zit ongetwijfeld copyright op de plaatjes, maar deze foto's worden binnenkort vervangen door echte foto's.


Doe wat je wilt, de mensen kletsen toch.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
Mail