Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

26-2-2014. In het hol van de leeuw. H0-modules bij kinderen van autobezitters. Bijgewerkt 29-3-2019.

En de kinderen zijn enthousiast. Dat kan ook niet anders, gezien de onbeperkte mogelijkheden van het spoor wereldwijd. Een (Japans) voorbeeld van het internet geleend.

Inmiddels is dit idee ook door de handel ontdekt. De prijs valt zwaar tegen.

Ook de flexibiliteit is stukken minder. Kan BM-Connects deze fraaie modules ook inpassen? Wat kosten nou een paar plankjes en wat populierentriplex?

[BM CONNECTS, 40S100C] Gesloten module 100x40 cm € 67.99

Dat doen zelfs kinderen stukken goedkoper.

Hier 2 dames (7 en 9 jaar oud) met de eerste stappen op modelspoorgebied.

Het eigen werk. Geïnspireerddoor Eurospoor waar ook kinderen aan het werk gingen met het spoor. En ook deze kinderen hadden er zin in.

Minimodules bouwen met Railclub Utrecht
Kinderen tot 12 jaar konden daar hun eigen minimodule bouwen bij Railclub Utrecht. Per groep konden kinderen zelfstandig of onder begeleiding van een ouder in ongeveer een uur de mini-module bouwen. Daarna werd er een baan van gemaakt en konden kinderen er een trein over laten rijden.

Ook in je eigen buurt kun je met de buurkinderen zoiets opbouwen. Op dit moment zijn er in de buurt 4 kinderen met een stukje spoor (module genaamd) en alle rondjes om de kerk rijdende tapijtrijders (de naam voor de "zo-uit-de-doos"-rijders) worden stoep- of grasveldrijders. Alleen vele malen groter en in afwisselende samenstellingen. Samenwerking wel noodzakelijk.

Ook anderen werden geïnspireerd. De Railclub Utrecht kent diverse modulegroepen. Elke groep richt zich op een bepaalde schaal. Inmiddels zijn er binnen de club 5 modulegroepen actief met het bouwen en onderhouden van modules.

Een module is een kant en klaar stukje modelspoorbaan, voorzien van alle benodigde scenery en elektrische aansluitingen, die inzetbaar is in een module baan. Iedere module heeft aan de te koppelen uiteinden een genormeerde overgang, zowel mechanisch en elektrisch. Hierdoor is het mogelijk om een complete modelbaan op te bouwen, door simpel modules aan elkaar te koppelen. Lees meer:

Ook Fremo die wereldwijd volgens dit principe werkt gaat hier echt geen €67.99 neertellen.

Fremo heeft ook zelf een website waar de bouw van (standaard) modules uitgebreid beschreven wordt. PDF.

Deze 2 dames die al wat verder waren zijn inmiddels begonnen met het landschap. Het gaas werd kortgeleden bedekt met papiermache, een glibberig klusje. Bij mooi weer in de zomer kan dat op het grasveld buiten gedaan worden, zeker als je kleinbehuisd bent. Over twee weken kan het resultaat worden bekeken. Een Fremo-module hoef je niet af te breken.

Dat is de denkwijze van de bouwers van een modelbaan op een plaat en kan nauwelijks uitgebreid worden. Heel anders dan bij dit Fremo-projekt die een baan van 2 kilometer in elkaar zette. Uitspraken van een deelnemer:

Sommigen brengen slechts één module mee, anderen wel twee of meer.

Deze meisjes werden door hun ouders bij gebrek aan kennis niet geholpen met hun modules en haakten af, ondanks dat ze wel enthousiast waren. Het project is daarom nog niet dood en kan omdat anderen niet opgeven gewoon doorgaan. Afbreken? Hoezo?

Hoe haal je de spijkertjes weer uit de rails als je de modelbaan moet afbreken? Zie:

Het idee werd geboren om Märklin Mini Modules te gaan maken. Een Mini Module bestaat uit een plankje hout met daarop twee rechte Märklin M rails in de lengte geschroefd. Deze Mini Modules kunnen worden gekoppeld tot 1 grote modelspoorbaan.

Het gebruik van Märklin-rail is echter af te raden, daar dit schreeuwend duur wordt. En geld is het laatste waar de doorsnee kinderen over beschikken. Maak dus zo snel mogelijk een overgang naar goedkope flexrail die vaak via Marktplaats goedkoop te verkrijgen is.

Ook materieel is tweedehands goedkoop aan te schaffen. Iets wat bv veel Zwitserse spoorwegmaatsschappijen ook doen. Je kunt dan ook aan het grootbedrijf laten zien dat hun fantasie uitgeschakeld is.


Stond je vanmorgen in de file? Dan was je gelukkig niet de enige.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMailMail