Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

26-2-2018. Kinderen word wakker, nu het koud is kun je snel aan de slag om in het voorjaar je bouwwerken aan elkaar te koppelen.

Achten Sie auch auf wie Ihre Kinder mit dem Zukunft umgehen werden. ZB Auto oder Bahn. https://t.co/dk82F0z9IN

Het project hieronder wordt namelijk je dividend die aan iedereen uitbetaald wordt. Lees meer

In de eerste plaats het plezier van het bouwen, daarna het aan elkaar koppelen van je bouwsels en tenslotte het voorbeeld dat je aan de maatschappij kunt tonen met de kreet:
Zo doen wij het!

Zonder dat de politiek het verknalt.

Treinendomino krijgt een thema. Zoals bekend is er een probleem met het klimaat, ook wel bekend als COP21. Het is daarom belangrijk dat kinderen, die in de toekomst hiermee te maken krijgen goed voorbereid hiermee aan de slag gaan.

Zoals al eerder op deze site behandeld is, is hout een belangrijke bouw- en brandstof. Links een kaartje van het smalspoornet van de Rhätische Bahn. Elk puntje op het kaartje links kent in de zomer een "Holzverladeplatz". Klik op het plaatje en zie hoeveel het er zijn. Kijk ook hoe de RhB alle materieel inzet voor het transport er van.

Aanvoer van de boomstammen, die tevens een bescherming tegen erosie vormen, kan ook in de toekomst met paarden of ossen geschieden. Kinderen zijn dol op dieren, dus ook op paarden, op de dominostenen worden paarden ingezet om de stammen op het station te krijgen. Een paard is overal inzetbaar waar de techniek faalt. En bomen? Daar weten de Russen ook wel raad mee, denk bij een bos ook aan een voedselbos.
Een prima motief voor "Treinendomino". Voor de duurzame toekomst is ook staal nodig. Dat betekent erts. Niet in de landschap slopende dagbouw. Doe het ondergronds zoals men in Zweden doet, LKAB is een uitstekend voorbeeld.

Een compleet verladingsstation, waar de trein naar binnen rijdt. Maar voor de verder gevorderde knutselaar kan de verlading ook buiten plaats vinden.

Alleen gebrek aan fatasie is je beperking. Volg op twitter Fremo, zij leveren regelmatig mooie motieven.

Rail Houten last day! part 1

Ook bezoek aan Eurospoor geeft je ideëen. Als je dit kunt maken is deze verladingsinstallatie geen probleem.

Dit jaar heeft Railclub Utrecht een bouwplaat ontwikkeld waaruit met eenvoudige materialen een locomotiefloods gebouwd kan worden.

 Verdeeld over de dag kunnen kinderen in groepen aanzitten en onder begeleiding van leden van Railclub Utrecht stapsgewijs de loods bouwen. het eindresultaat kan meegenomen worden. Lees meer:

En er werd massaal gebouwd. Voor mijnbouw is hout nodig om te voorkomen dat uitgegraven ertsgangen instorten. Ook beton om zwaardere constructies te bouwen.

Al deze industrie levert vele bouwuren op. En je handvaardigheid gaat met sprongen vooruit. Je bespaart bovendien veel geld door zelfbouw.


Permaculture is a system of agricultural and social design principles centered on simulating or directly utilizing the patterns and features observed in natural ecosystems. Permaculture was developed, and the term coined by Bill Mollison and David Holmgren in 1968.

It has many branches that include but are not limited to ecological design, ecological engineering, environmental design, construction and integrated water resources management that develops sustainable architecture, regenerative and self-maintained habitat and agricultural systems modeled from natural ecosystems.

Mollison has said: "Permaculture is a philosophy of working with, rather than against nature; of protracted and thoughtful observation rather than protracted and thoughtless labor; and of looking at plants and animals in all their functions, rather than treating any area as a single product system. Lees meer:

Dan de bomen, voor de bouw is naaldhout nodig, vanwege de kaarsrechte stammen. Modelbomen, die maak je zelf veel goedkoper:

Bomen van ijzerdraad en sisaltouw.

Daarbij heb je nodig: een hand- of accuboormachine met een haak in de boorkop, een bankschroef, kniptang en een (hobby)schaar.

Neem een stuk koper/ ijzerdraad van ca. 30cm en ca. 0,7mm dik en vouw het dubbel. Draai de twee uiteinden een keer in elkaar. Klem dit uiteinde in de bankschroef. Je neemt grof touw (vlas, hennep, sisal), in stukken geknipt van ca. 6cm. 

Pluis dit afgeknipt stuk touw van ca. 6cm uit, zodanig dat de afzonderlijke vezels vrij liggen en niet meer in elkaar gewikkeld zijn. Er zijn één à twee stukken uitgeplozen touw per boom nodig.  Verdeel de stukken uitgeplozen touw gelijkmatig, tussen de opstaande lus van koperdraad. Trek vervolgens het koperdraad strak met de boormachine met haak. Het uitgeplozen touw blijft nu klemmen tussen het koperdraadje.

Houdt het koperdraad gespannen en laat de boormachine draaien. Het uitgeplozen touw zal zich keurig verdelen als de takken van een boom. Ga door tot het koperdraadje afbreekt.

Knip nu de vezels af zodanig dat een mooie conische boomvorm ontstaat. Doop nu de ‘boom’ geheel onder in de dunne groene latex.Laat de boom uitdruipen en ‘centrifugeer’ de boom tussen duim en wijsvinger. Neem een handje groen strooigoed (geverfd zaagsel, verkruimeld oase, enz.) en strooi het over de boom. Doe dit enkele malen tot de boom niets meer opneemt. Bezoek ook marktplaats voor bomen, die je soms zelf van een bladerdek moet voorzien. Maar wel goedkoop. Bezoek ook elk jaar Eurospoor voor nieuwe motieven.

Veel is dus goedkoop zelf te maken. Voor het overige.... Ook treinendomino wordt elektrisch en krijgt deels bovenleding. Deels, want jonge kinderen kennen alleen de "biologische" trein en deze wordt geduwd. Voor de elektrische trein staat hier de catalogus van Sommerfeldt, waarmee je zelf kunt samenstellen.

Een ander mooi motief dat de Rhätische Bahn zelf aanleverde is de autoslooptrein. Een auto vreet ruimte, braakt CO2 uit en veroorzaakt files. Er bestaat al een open wagon met in elkaar gestampte sloopauto's. Niet elk dorp heeft een autosloperij dus moeten de wrakken eerst afgevoerd worden, dat kan prima met de trein.

Die Rhätische Bahn (RhB) führte am 22. Oktober 2016 einen Autozug von Disentis/Mustér via Chur nach Samedan.

Als Zugfahrzeug, für den beachtlichen und voll beladenen Zug, wurde die Ge 6/6 II 703 „St. Moritz“ eingesetzt.

RhB fährt beachtlichen Autozug von Disentis/Mustér nach Samedan t.co/zZuGpzX39I via

De kinderen zelf hebben hier totaal geen probleem mee, neem voor de Arduino de simpele originele Arduino, stukken goedkoper dan: Lego en Arduino.


De kerstbal valt niet ver van de boom maar breekt meestal wel.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.