Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze site is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de site als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze site met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

8-7-2014 Modelspoorwegbouw is een verzamelterm voor een aantal totaal verschillende hobby's, variërend van het op een regenachtige zondagmiddag uitleggen van een treinbaantje op de vloer tot het (soms jarenlang) bouwen aan een uitgebreide modelspoorweg, het daarbij behorende landschap en de inrichting daarvan. Een andere mogelijkheid is b.v. het bouwen aan een z.g. modulebaan, waarbij op gezette tijden de door verschillende mensen gebouwde delen tijdelijk tot één grote baan worden samengevoegd.

Deze vorm van samenbouw van kleine stukjes modelspoor waarvan alleen de kopeinden aan een norm moeten voldoen om aan elkaar te kunnen koppelen in een willekeurige volgorde opent voor iedereen mogelijkheden om deze hobby te kunnen beoefenen. Dit kan zowel in een gehuurde ruimte, een sportlokaal, school of anderszins. Maar ook buiten op een schoolplein, grasveld of elke buitenruimte.

Op de modulen zijn de sporen gebouwd, maar ook gebouwen, tuinen en andere landschapsdelen. Modulen kunnen uit meerdere segmenten bestaan die aan elkaar gekoppeld worden. Deze techniek biedt een gemakkelijke transportmogelijkheid. Met wat technische kennis kunnen de modulen aan de kopeinden van enkele modulen aangepast worden aan een internationale norm, bv FREMO, Nordmodul en N-Trak  of T- Trak

Deze 2 dames die al wat verder waren zijn inmiddels begonnen met het landschap. Het gaas werd kortgeleden bedekt met papiermache, een glibberig klusje. Bij mooi weer in de zomer kan dat op het grasveld buiten gedaan worden, zeker als je kleinbehuisd bent. Over twee weken kan het resultaat worden bekeken.

H0-modules worden populairder. Inmiddels bouwen ook 2 jongens een module met een tunnel. Voorbeelden van andere modulebanen zijn een inspiratiebron voor kinderen.

Geen modelspoorbaan zonder tunnels. Deze tunnelmodules vonden hun voorbeeld op het onvolprezen internet. En dus werd ook aan de tunnelmodules hard gewerkt. En kijk wat het resultaat kan zijn.

En kleinbehuisd is geen argument voor een module in een met anderen gebouwde modelbaan. Een gezin met 3 personen (1  moeder en 2 kinderen) in een seniorenhondehok met 2 kamers deed aanvankelijk ook mee. Foto's zijn om privacyredenen op aanvraag beschikbaar. De modulen hierboven en linksonder.

Belangrijk is ook een bezoek aan het grootvoorbeeld, noodzakelijk voor inspiratie. 175 jaar spoor in Nederland komt er aan met vast en zeker diverse modelbanen.

Uit 175 jaar spoor: Terug naar Toen

06-09-2014 tot 07-09-2014

Het grootste stoomtreinenfestival van Nederland! De liefhebber van stoom kan zijn hart ophalen. Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven is op beide dagen actief. In de locomotievenloods is een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar zal zijn. Daarnaast is het museumdepot ook opengesteld om te zien wat er allemaal met stoom gedaan kan worden. Lees meer:

En gebruik deze inspiratie in je eigen modules.

Deze kale boel (links) wordt uiteindelijk dit showstuk (rechts).

Hou de kinderen strak, anders wordt het snel een baggerspel. Eén waarschuwing is na dit incident op z'n plaats. Probeer bij bovenstaande modules afhankelijkheden te voorkomen. Mochten er conflicten ontstaan bij de kinderen of zelfs de ouders; "Mijn kinderen doen niet meer mee", heb je een probleem. Dat echter simpel op te lossen is omdat het hier om slechts een deel gaat.

Geef ook regelmatig inspiratie, hetzij met filmpjes, voorbeelden of door eigen modules te tonen.


 Prijs de dag niet voor het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMailMail