Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

8-8-2012. Dit is een noodkreet. Dit verhaal met illustraties speelt zich af in één gemeente, maar kan zich overal in dit land afspelen. Overal zijn diverse kinderaktiviteiten begonnen. Deze aktiviteiten zijn welkom bij veel ouders. Hun vakantie is voorbij, die van de kinderen nog niet. De kinderen moeten nog ergens geparkeerd worden, want de ouders moeten weer aan het werk. Dat was vroeger geen probleem, er was altijd iemand thuis, maar tegenwoordig werkt men getweëen, want werk voor twee personen in de buurt is schaars, maar toch een koophut en dus twee rijblikken. Kinderen komen steeds vaker op de tweede plaats.

Uit RNW wereldkrant: De Reddingsbrigade roept ouders op om goed op hun kinderen te passen en dan vooral in de buurt van water. Volgens de Reddingsbrigade zijn ouders steeds vaker afgeleid door mobiele telefoons, laptops en iPads. De organisatie begon in 2007 bij te houden hoe vaak kinderen vermist raken. Uit de cijfers blijkt dat dit jaar tot nu toe meer kinderen  werden vermist dan in dezelfde periode in vorige jaren. Zo zijn dit jaar 733 kinderen veilig naar hun ouders teruggebracht, gewoonlijk ligt dat aantal rond de 698.

Welkom zijn dus de vakantieweken, maar sommigen kunnen dat niet betalen. Renkum lost dit maar voor een miniem klein deel op:

Er zijn 170 kaarten te verkopen. Solidez heeft 30 kaarten verdeeld onder kinderen die NIET op vakantie gaan, deze kinderen zijn uitgezocht door; de basisscholen en sociale activering. Lees meer:

Deze 30 kinderen zijn de kinderen uit de achterstandswijken. Zij gaan niet op vakantie en zoeken hun vermaak in de wijk. Bv een braamstruik, die ze kennen van de "camping", waar opa en oma staan. Er ontstaat een band tussen de kinderen en de bewoner naast de braamstruik, die de kinderen niet weg jaagt maar uitlegt welke bramen rijp zijn. Twee jochies (5) vissen later een smerig leeg Colablikje van de straat op. "Om de bramen fijn te stampen en jam te maken." Hoe dat moet? Geen idee. Ze krijgen een schoon leeg blikje van de man van de braamstruik. De band met de kinderen wordt sterker. Een meisje van 7 moet regelmatig een hondje uitlaten. Gezellige gesprekken worden gevoerd. "God heeft dit alles gemaakt" vertelt ze. Het meisje (wiens ouders niet gelovig zijn) leert dit op de christelijke school.

In de buurt is nauwelijks vermaak. Naar het bos, een paar straten verderop, mogen de kinderen niet alleen. Door de paranoia na de Amsterdamse zedenzaak (die overigens in een zwembad plaats vond) laten ouders hun kinderen niet meer alleen gaan. Zelf met de kinderen naar het bos gaan (waar ook bramen groeien)? Pa en ma zitten bij de flatscreen TV.  Pa geeft z'n kinderen een mes of speelgoedpistool, is er zelf ook niet vies van stroomstootwapen.

Een blaffer kan ie ook voor je regelen. Maar iedere andere man is dan een verdachte.

"Mannen spelen niet met kinderen."  Mannen spelen met auto's.

En we weten inmiddels hoe dat kan aflopen.

Of "Je mag daar niet naar binnen", zegt de moeder tegen haar 7-jarige dochter. De man van de braamstruik was helemaal niet van plan het meisje naar binnen te halen. De moeder is ook helemaal niet van plan met de "potentiele verdachte" te communiceren.

Kinderen moeten zichzelf dus zoet houden. En dat doen ze dan ook. Kinderen hebben nog fantasie. In de reportage van de NOS, die het ook allemaal niet meer weet: Geef de kinderen een mobieltje. Een kleuter van 4 of 5 met een mobieltje, leuk in zeewater. Veel kinderen krijgen onder groepsterreur later toch een mobieltje. Maar dan kunnen ze zich ook zonder aardig redden. Rosanne kreeg een Nintendo DS op haar 9e en een mobieltje op haar 10e.

Het Renkumse kinderdorp dus. 200 van de ruim 10.000 Renkumse kinderen (van 6-12 jaar) amuseren zich daar 3 dagen. Ook daar krijgen sommige volwassen begeleiders een band met de kinderen. Sommigen, want de meeste begeleiders hebben één of meer (legale) verslavingen. Ze komen voor hun papiertje. Het mobieltje (daar is ie weer) en de hijgpijl. Regelmatig trekken ze zich terug en doen een paffie, een SMS-je of een tweet. De hoofdgeitebreier, niet gehinderd door enige taalkennis:

Voorbereiding van kinderdorp zit erop! Als de weergoden ons gunstig gezint zijn.....krijgen we een topweek voor de kids.


Het thema is vakantie en kijk wat de junta heeft bedacht. Vakantie,  de kreet "een huisje Spanje" is al gevallen. Resultaten zijn dan voorspelbaar. Bij de leuze van het thema moeten de vrijwilligers enorme invloed gehad hebben, kamperen in eigen regio (voor kinderen enorm spannend), nooit van gehoord?

Volg dat spul op:

Maar kinderen hebben genoeg fantasie om toch met andere volwassenen dan hun ouders kennis te maken. Heel bekend is heitje voor een karweitje. Inmiddels hebben ouders wel iets geleerd. De kinderen die een jaar lang de deur bij de braamstruik plat liepen, worden nu door hun ouders meegenomen. Pa laat de flatscreen-TV voor wat ie is en gaat met z'n koters op pad. Maar hoe lang ie het vol houdt?

Laat ze kennis maken met de soldeerbout, met elektronica. Thuis wordt niet geknutseld? Wat een onzin. Thuis is de ideale plaats om te knutselen. Daar is begeleiding. Zorg dus dat je als 65-jarige opa nog fit genoeg bent. Ook het bedrijfsleven kan daar baat bij hebben. Er is een gigantisch gebrek aan technisch personeel. Dat is al merkbaar als je begint over duurzame energie.

Dat kinderdorp dus. Ze gaan uit hun dak als ze merken dat een volwassene niet passief in een luie stoel blijft hangen maar met hen mee rent, mee zwemt en mee bouwt aan hun creatie, ook als is die nog zo primitief.

Speel dus verstoppertje met ze. Je moet je als volwassene kunnen inleven in de kinderwereld. Net iets boven hun nivo staan, zodat ze toch iets leren. Dan smelten kinderen. Komen bij je op schoot zitten of op je schouders. Zoals de 5-jarige Lotte en de 9-jarige Alissa en nog een hele stapel andere kinderen. Doe met ze mee, ook al zie je het niet zitten als een 11-jarig meisje je vraagt om ook mee te doen met beatdans. Introduceer daarna dan bv volksdansen. Ook daar gaan kinderen van uit hun dak.

Laat de kinderen onder jouw begeleiding met gereedschap omgaan zodat ze kennis maken met handvaardigheid en veel meer dan alleen met papier, lijm en schaar. Kook met kinderen en blijf er bij, zodat er geen ongelukken gebeuren. Kinderen genieten daarvan.

Chef Het Samen is een lekker maf kinderkookboek met tomaat als rode draad, maar natuurlijk koken we ook met veel andere verse en lekkere ingrediënten. Wat dacht je van knapperige loempia’s, zelfgebakken brood of een kapot lekker toetje?

En zelf tomaten kweken? Dat kan ook. Kweek zelf tomaten.

Behalve recepten staan er ook kweekinstructies in dit boek. Want zelf gekweekte tomaten, die smaken natuurlijk extra lekker! Lees meer:

Het onderwijs gaat nu plat. Maar hoe je alternatieven vindt, dat weet men niet. Ga eens koken met kinderen. Dat is pas fijn. Je kunt met kinderen ook tuinieren. Hierboven zie je al een voorbeeld. En mooi is het ook. Lees meer:

19-5-2012. Ook de natuur en miljeuorganisaties zitten in de knel. Een paar dagen geleden twee kinderen uit de buurt aan de deur. "Mogen we deze zaadjes in jouw tuin zaaien?" Het zakje met zaadjes was afkomstig van het Renkumse MEC dat:

Een vrijwilliger die iets te populair was bij de kinderen op een zijspoor zette.

Bijna medeplichtig was aan een ongeval omdat de ouders geen oog hadden voor het Openbaar Vervoer en de kinderen per rijblik naar een excursie brachten. Meer lezen:

Ze zijn dan ook buiten en andere spellen zijn dan ook mogelijk. Ook de non-competitieve. Lees meer:


Waarom zou je de samenleving laagdrempelig willen maken als je opleiding belangrijk vindt.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMail