Ook kinderen (en volwassenen met wat minder technische kennis) kunnen een zonneboiler bouwen. De bouwbeschrijving (afkomstig uit een boekje uit 1980 van ODE) volgt hier. ODE is aangeschreven over de auteursrechten en ook op twitter is hier navraag naar gedaan. Maar omdat er geen reaktie volgde is het onverantwoord de kinderen (de toekomstige generatie) deze bouwbschrijving te onthouden.

Deze opklapbare demonstratie zonneboiler is simpel zelf te bouwen. Het principe is gelijk aan dat van grote zonnewarmte installaties. Door natuurlijke circulatie stroomt het water rond, hetgeen te zien is in de tank. In het zonnetje wordt de collector zo warm dat de damp er af slaat. (± 60°C).

Materialenlijst

Omkasting

Poten

Tankje

Collectorplaat

De zigzag slagen van de koperen buis moeten ietwat schuin omhoog lopen voor ontluchting. Voor de warmteoverdracht kunnen tussen pijp en plaat worsten van aluminiumfolie worden geklemd. De collectorplaat eerst van een primerlaag voorzien, daarna met schoolbordverf zwart schilderen.

De bovenaansluiting van de collectorplaat door de bovenlijst van de kast steken; de onderaansluiting door de achterwand.

De binnenpot moet midden op de bodem van de buitenpot worden vastgelijmd. Binnen- en buitenwand voorzichtig doorboren; een gat bij de bodem, een gat 3cm onder de bovenrand van de binnenpot. Plastic pijpjes in de gaten vastlijmen. Bovenaansluiting van tankje en collectorplaat met plastic slang aan elkaar koppelen evenals de onderaansluitingen.

De poten kunnen d.m.v. scharnieren opklapbaar aan de collectorkast bevestigd worden.

Kritiek, opmerkingen klachten, gebruik het contactformulier.


Zorg ervoor dat hun probleem niet het jouwe wordt.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail