Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Hetzelfde geldt voor de op sensatie beluste domroep. De meeste mensen kijken via een traditionele TV naar de Nederlandse zenders. Slechts een enkeling is hiermee ontevreden en schaft voor zover toegestaan een satellietontvanger (met schotel) aan. Of men installeert een app van de publieke omroep. Tot ook zij het geld ruiken en na jarenlange bezuinigingen ook iets proberen. Ja, proberen, want vaak mislukt dat en staan de gebruikers in de kou.

Ook hier is men niet erg gehinderd door enige kennis. De vorige app deed het prima, tot de domroep geld rook. Een computer, ook die van een mobiele telefoon kan niet alles tegelijk. Het begrip tijd speelt een grote rol. De app moet kennelijk iets meer doen dan alleen beeld en geluid tonen. Wat precies is niet helemaal duidelijk. De software komt duidelijk tijd te kort en dus hapert het beeld elke 5 seconden terwijl het geluid, dat minder tijd nodig heeft, doorgaat. Waarvoor zoveel tijd nodig is, is niet duidelijk, commerciele data verzamelen? De buitenlandse apps van de Zwitserse SRF en de Duitse 3sat, hebben hier geen last van en lopen ondanks de afstand probleemloos.

De domroep verzint allerlei uitvluchten "slechte verbinding" of "opnieuw installeren", en de gebruiker gaat zelf op zoek. Na een bezoek aan Google blijken er talloze alternatieven te zijn. Eén er van is Kijkdirect. Maar het beste zijn nog steeds de Duitstalige zenders, een taal waar Amber (Ember) Brantsen wat moeite mee heeft. De verengelsde domroep. Het Wereld Natuurfonds kan dit ook niet aan. "I protect tigers".

Techniek speelt de domroep al veel langer parten.

Het jeugdjournaal probeert al in de jaren 90 zonne-energie te verklaren. Als ervaringsdeskundige lig je dan in een deuk:

Maar het jeugdjournaal houdt bij hoog en laag vol dat de stroom van de PV-panelen ontstaat uit warmte.

De zonneboiler werkt wel zo.

Dan domroep VARA met het programma "Vroege Vogels" waar de presentatoren ver van Hilversum wonen heeft het licht weer eens gezien. Een bus waar de hotemetoten een harde plasser van krijgen. Vracht? Vergeet het.

Als er iets is dat flexibel is als beton, dan is het wel het wegvervoer. Capaciteitsuitbreiding? Ondenkbaar. Een hersenspinsel van "Professor" Maarten Steinbuch.


Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteren donderdag 's werelds eerste door mierenzuur aangedreven bus. Hun zelfgebouwde systeem zit in een kleine trailer waarin mierenzuur wordt omgezet in elektriciteit, gekoppeld aan een elektrische bus. In de door het studententeam gebouwde trailer wordt mierenzuur (officieel Hydrozine) gesplitst in waterstof en CO2. Het waterstof wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken, waarmee de bus wordt aangedreven.

Een voertuig rijdt langer op waterstof dan op een accu of batterij. Waterstofgas heeft namelijk als nadeel dat je het onder hoge druk moet vervoeren en opslaan en dat het erg brandbaar is. Normaal gesproken zijn er grote tanks en hoge druk nodig om de stof op te slaan. Mierenzuur kun je gebruiken als vloeibaar en relatief veilig opslagmedium voor waterstof.

Lees meer: Wat de domroep nog steeds niet snapt is dat er in de hele wereld een elektriciteitsnetwerk bestaat, dat het totale transport van energie kan voorzien. En hoe!


Wind, waterkracht en overal met weinig ruimtegebruik en vooral, zonder uit de tropen afkomstig rubber dat als gevaarlijk afval in zee terecht komt. DE reden om de Nederlandse domroep snel te negeren. Stap over op hun apps en je leert hoe tram en trein (al meer dan 100 jaar elektrisch) soepel vóór en achteruit rijden met enorm flexibele capaciteit.

Interesse in techniek en voedingszaken is bij de Hollandse domroep onbekend. Het gevolg, talloze petities en demonstraties tegen bv de G20 in Hamburg. Beter zijn de Duitstalige zenders als 3sat (Nano), WDR en de Zwitserse SFR, die de schermutselingen overbodig maken.

De traditionele landbouw kan vervangen worden door biologische landbouw en meteen zijn problemen als onkruidbestrijding en transportproblemen voorbij.

Een ieder wordt er zelfs gezonder van.

Ook de opstootjes tegen kernenergie en de daar aan verbonden kernwapens zijn slechts verspilling van tijd die anders besteed had kunnen worden aan het ontwikkelen van alternatieven. Pak de hotemetoten in hun bankrekening. Als pensioenfondsen hierin belegd hadden, waren financiele crisissen uitgebleven.


Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMailMailMail