Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

30-3-2012: Een bericht uit de weblog van juni 2008, wie wat bewaart heeft wat:

Een bericht van de RNW Wereldomroep: Shell trekt zich terug uit Engels windmolenplan. Shell wil zich terugtrekken uit een groot windmolenproject voor de kust van Engeland. In plaats daarvan wil de Brits- Nederlandse oliemaatschappij meer investeren in windenergieprojecten in de Verenigde Staten. De Britse regering en de milieubeweging hebben met ongeloof op het afhaken van Shell gereageerd. Volgens Shell maakt de financiële steun van de Amerikaanse regering het steeds interessanter te investeren in Amerikáánse alternatieve energieprojecten.

 

Nou en.... vertel eens iets nieuws. Shell gaat nog altijd voor het grote geld. Shell maakte ook PV-panelen (de blauwe platen met 15% rendement). En wat doet de VARA? Het 'vroege vogelsnieuwsoverzicht' maakt melding van een tabaksplant die zonnecellen aanmaakt,

 

Wow, een gesnoeide heg of park levert veel meer energie en wel als er vraag naar is. Kom daar eens om bij een paar zielige PV-panelen. Een boom is van nature al voorzien van eigen 'zonnepanelen'.

 

De "zonnepanelen" waar Nederland een harde plasser van krijgt, nemen bovendien een hoop ruimte in. Dat komt omdat het rendement van de zielige blauwe platen niet meer dan een slordige 15% is. Een zonneboiler die van de infrarode stralen warmte maakt haalt met gemak een rendement van 75%. De benodigde oppervlakte kan dus vijf maal kleiner zijn. Dit is goed te zien op dit dak in Wageningen waar beide zonvangers geplaatst zijn.

 

Duurzaam landschap.

 

Dit is het landschap dat zowel energie als voeding levert. In de heggen leven insekteneters, zodat Shell geen gif hoeft te leveren. Na een paar zomers worden oude bomen gekapt en er worden nieuwe geplant om het bos te vernieuwen. Heggen worden gesnoeid en dit snoeimateriaal kan samen met de gekapte bomen als brandstof gebruikt worden. CO2-neutraal!

 

Bomen leveren ook schaduw in de zomer en laten de zon vrij spel in de winter. Daarom stonden er voor boerderijen altijd deze leilinden die in de zomer verkoelende schaduw brachten en in de winter de zon een kans gaven een bijdrage in de verwarming te leveren.

 

Veel mensen met nostalgisch gevoel planten nu weer leilinden, maar precies op een plek waar dat totaal zinloos is. En op de plaats waar je in de winter geen schaduw kunt gebruiken plaatst men wintergroene coniferen. En zelfs de zonwering gaat in februari naar beneden.

 

Kleine windturbines.

 

Een veel beter idee is het te investeren in kleinschalige energieopwekkers. En dat is wat de Duitstalige landen doen. Windparken zet je niet op zee, daar wonen nou eenmaal geen mensen.

 

De traditionele windmolens stonden vroeger zelfs midden in steden en dorpen, daar was energie nodig en dat is nog steeds zo. Daar liggen ook de kabels die de stroom kunnen transporteren. De Betuwelijn schreeuwt om stroom, maar als die over 800 km getransporteerd moet worden, waar zijn we dan mee bezig? De Duitse spoorwegen hebben hun eigen stroomnet en dat werkt prima.

 

9000 van deze windmolens à 50 KW stonden er aan het eind van de 19e eeuw in Nederland. Dat kan ook nu nog. Plaats daarom in industriegebieden windturbines van 100 KW en langs de 3000 km spoorlijnen. dan hoeft er geen 800 km extra kabel uit zee aangelegd te worden en kan Shell de pot op. De stroom kan direkt gebruikt worden door de afnemers. De 'spoorlijnturbines' leveren als je deze op 1 km afstand van elkaar plaatst voldoende voor 60 loks. Monteer de transportleiding op bovenleidingsmasten. Meer is er voor de opgevoerde tram niet nodig. Kleine windturbines kunnen ook bij hoogspanningsmasten geplaatst worden.


Opleiding is de vijand van het geloof.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail