Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Deze site probeert de lachwekkende misstanden rond energie en verkeer aan te kaarten. Oneens? Reageer via het reaktieformulier. IP-adres wordt opgeslagen en je loopt de kans dat je reaktie op deze site gepubliceerd wordt.

In Renkum is in augustus 2011 het vijfde kinderdorp gehouden waar ongeveer 200 kinderen drie leuke dagen hadden. Er worden van oude pallets hutten gebouwd en er is gelegenheid voor sport, toneel en andere creativiteit. De kinderen zelf (ongeremd) ervaren dit als leuk.

Voor de ongeveer 50 vrijwilligers geldt een andere waarheid. Het programma, door hen uitgevoerd, wordt in elkaar gespijkerd door slechts enkelen die op deze website enigszins onvriendelijk de "junta" genoemd zal worden. Dat "junta" wordt meteen duidelijk, want deze 50 vrijwilligers hebben geen enkele inspraak in het programma dat ze uit gaan voeren. Een enkel middagje is voor hen "voldoende" als voorbereiding. Het zijn vrijwilligers, niemand verplicht ze op dit kinderdorp vrijwilliger te zijn.

Slikken of stikken.

De gemeente Renkum organiseert dit ism nog wat andere organisaties.

Van de kinderen zelf vindt de meerderheid het kinderdorp leuk, anders komen ze het jaar er na niet meer. De vrijwilligers merken dat ook doordat de kinderen op hen gesteld raken en dat ook laten merken. Opmerkingen als "Ik dacht dat het saai zou zijn" en andere blijken van waardering vallen de vrijwilligers ten deel. Nog jaren na het kinderdorp worden deze vrijwilligers op straat enthousiast begroet.

Veel kinderen zijn teleurgesteld als ze het volgend jaar door een truukje van de "junta" bij andere vrijwilligers terecht komen. Dat hebben enkele vrijwilligers als zeer onrechtvaardig ervaren, temeer daar de kinderen zelf dit ook betreuren. "We vinden het jammer dat we niet bij jou in de groep zitten, maar we komen op bezoek", aldus twee 8-jarige meisjes.

Het kinderdorp wordt elk jaar aan een thema opgehangen. Zo waren "Olympische spelen", "Jungle" en "Het plein" al thema en dit jaar was het thema "de toekomst".

Daar heeft de gemeente Renkum op z'n zachts gezegd wat probleempjes mee. En niet alleen in Renkum. Uit de Veluwepost: De ondernemers op het Agro Business Park, Kortenoord en het Nudepark ondervinden steeds meer hinder van de slechte bereikbaarheid van hun bedrijven voor werknemers en klanten.
Bericht inmiddels verdwenen.

Op dit kinderdorp was het miljeu hoofdzaak voor de "toekomst". Dat is een waarheid als een koe.

Dit kan de dom gehouden Nederlandse bevolking niet aan. De kinderen daarentegen hebben daar uitgesproken ideëen over en voeren dat ook in de praktijk uit. De kinderen van de J.P.Thijsseschool bv fietsten in 2009 van Renkum naar Oosterbeek voor de door het MEC georganiseerde jaarlijkse boomfeestdag. Heuvel op heuvel af.

Sowieso verplaatsen kinderen zich lopend of per fiets om de simpele reden dat ze geen auto mogen rijden. De kinderen van de Oosterbeekse school "De Marlijn" fietsten in 2011 de steile Italiaanse weg op om hun eigen Alpe d'Huez te maken.
 
Kinderen fietsen sowieso veel, naar school en als het te ver is kan er een aanhanger aan de fiets gekoppeld worden met plaats voor meer fietsen.

Dank @heavypedals und @hinterhercom (und etwas eigener Bastelei) steht längeren Radausflügen mit den Kindern nichts mehr im Weg!

De kinderen kwamen voor het grootste deel fietsend naar het kinderdorp. Aan de kinderen ligt het dus zeker niet. Als daar de "junta" niet was.

Op het kinderdorp kwam men niet verder dan vervuiling, die de "junta" ook zelf creëerde in de vorm van vermijdbaar afval die de pakjes drinken en eenmalig bestek en borden opleverden. Terwijl er toch een simpel alternatief als siroop of dixap is, wat de kinderen ook zeer waarderen.

Iemand van de junta komt met een geïmporteerde Engelse pooierbak de club imponeren.
Zijn collega met rokend scheurijzer presenteert een imitatie van het NOS jeugdjournaal, dwz hij dreunt het "kinderdorpjournaal" op, met een van de NOS gepikt riedeltje. Tamelijk fantasieloos en beperkt. Zo'n "jeugdjournaal" zou een prima taak voor de kinderen zelf kunnen zijn en de ervaring leert dat ze dit zeker leuk gevonden zouden hebben.

Deze beperking duikt later weer op: Men zet een "vervuiler" in als zondebok, die na verloop van tijd door de "politie" opgepakt wordt. Met veel machtsvertoon natuurlijk, zodat de kinderen weten wie er de "vervuiler" en dat dit niet getole
reerd wordt.

Hoe primitief. Vervuiling, blikjes in zee, zo dachten de kinderen 25 jaar geleden ook. Dat zijn nu de volwassenen die nu deze kinderen belazeren. Want de zee is inmiddels een door volwassenen vervuilde plasticsoep. Dat komt er van.

De "journaalpresentator" maakt zich in de loop van het kinderdorp schuldig aan gedrag dat de "junta" zelf en het MEC kort ervoor als "Ontoelaatbaar" gekwalificeerd hadden. De kinderen "vielen hem aan" en werden amikaal met hem. Zie het filmpje. En zie daar hoe de "journaalpresentator" hiervan geniet, net als de kinderen overigens.

Benieuwd hoe lang deze "journaalpresentator" nog bij het kinderdorp ingezet
gaat worden.
 
Waar kinderen in de zeer nabije "toekomst" wel problemen mee krijgen is het gesleep per rijblik, dat al bijna een ongeluk veroorzaakte in het verleden. De "achterbankgeneratie".
 
Nu komen de beperkingen van Renkum dat tegen gigantische fileproblemen aan loopt boven drijven. Logisch dat men geen vrijwilligers met echt werkende ideëen op de kinderen wil loslaten. De luxe van de "junta" is dan bedreigd.

Want ja hoor, daar stond ie weer, de MEC-bus, die 60% van z'n energie wegsmijt voor koeling. Het MEC-politburo bevindt zich op minder dan 5 minuten fietsen vanaf de Rijnkom. De het MEC ter beschikkeng staande fietskar is bedekt met spinrag.

Het Amsterdamse KJA huurde voor een gelegenheid als deze een bestelauto om tenten en ander materiaal aan te voeren. Dit 1 op 10 VW-wrak, dat maar net door de APK komt, wordt elke dag voor elk wissewasje gebruikt. En zo hoor je er bij, en hou je de ouders (de oorzaak van vervuiling) te vriend. Want de kinderen die niet uit Renkum kwamen werden voor een flink deel per rijblik aangevoerd.
 
Het Miljeu Educatie Centrum is inmiddels ter ziele.

En stel je nou toch eens voor dat zij aansprakelijk worden gesteld voor miljeuproblemen. Zij kunnen nu tegen hun kinderen zeggen: "Zie je wel, je moet je rommel opruimen" en tegelijk doorgaan met vervuilen middels vakanties in Verweggistan, boodschappen en kinderen naar school per PC-Hoofttraktor. Zo werkt dat.

De beperking van de "junta" kwam ook tot uitdrukking doordat sommige kinderen begonnen aan de bouw van de gehate windturbines, die niemand in z'n achtertuin wil. De reden waarom Nederland hopeloos achter loopt waar het duurzame energie betreft.
 
Een stukje opvoeding.

Een grotere kans van slagen zou bv de zonneboiler kunnen hebben waarvan de pomp bv met een simpel elektronicaprojekt bestuurd had kunnen worden. Zodat er bv een klein pierebadje met de zon, die gelukkig ruim aanwezig was, verwarmd had kunnen worden. En de kinderen zich niet hadden hoeven afvragen waarom ze zwemkleding moesten meenemen.

Over transport is hier al veel (maar nog veel te weinig) geschreven, trefwoord Rijnlijn. Hierover wordt as dinsdag de @_deBuzz benaderd, die dan tegenover het gemeentehuis in Oosterbeek staat.

Gelukkig waren er slechts 200 kinderen, nog niet eens twee kleine scholen. De rest van de 20.000 kinderen hield zich met zinniger zaken bezig. Ook de Veluwepost maakte geen enkele melding van deze "toekomst". De schade bleef zodoende beperkt.
Op die manier wil je daar toch geen vrijwilliger zijn.

Wie bang is om te vragen, schaamt zich om te leren.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Ervaar meer over Klimaatkombi.
Mail