Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

En leren? Dat wil men helemaal niet, niet met taal, niet met praktijkvoorbeelden. En dat is op de weg dagelijks te zien:
 
Nou en? Wordt leerkracht. Social media is geen klaslokaal.

25-5-2017 Zürcher Mehrfamilienhaus aus den 70ern funktioniert dank Solarrenovation gänzlich ohne fossile Energie.

Maar ook thuis leert men niks. Een praktijkvoorbeeld. Voorlopig één van de weinige gerenoveerde flats die gebruik maken van de in de winter laagstaande zon. Warmte is dan de grootste behoefte aan energie.

Zoals bekend is opwekking van stroom met PV-panelen min of meer onbetrouwbaar. Bij slecht weer en in de winter is de opbrengst belabberd, terwijl de behoefte (verwarming en verkeer) het grootst is. In donker doen de PV-panelen helemaal niks. Aan de Wageningse Veerweg staan ook woningen die gebruik maken van passieve zonne-energie.

De grootste slokop is warmte en daar voldeed ook de "Thunderbird-woning" (rechts) niet echt aan. In de meeste woningen is geen plaats voor opslag van warmte.

Tenminste, dat denkt men. In de jaren 80 van de vorige eeuw doken er allerlei boeken op met slimme en vooral goedkope ideëen voor duurzame energie.  Zoals deze kannetjes, flessen en blikken, die gevuld met water de energie van de zon vast hielden.

Eén van de voorbeelden was een kast met de hier getoonde opslag van warmte, die door de zon geleverd wordt of door een Stirlingmotor afgevoerd moet worden. Overdag kan de zon, tussen januari en april een flinke bijdrage leveren. Zodra deze warmte opgebruikt is, komt de Stirlingmotor aan de beurt. E.e.a. ommanteld door een kast. Plafonds en muren bieden genoeg ruimte om een simpele warmteopslag te herbergen. Duur hoeft het zeker niet te zijn.

Zie ook

Groenslinks en Solidez.


Het mooie van leren is dat niemand het van je af kan pakken.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMailMailMail