Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

20-3-2015. Dat gaan we veranderen. In navolging van het succesvolle projekt met een Atmel AVR-controller is een nieuw projekt gestart, Arduino, die ook gebaseerd op de Atmel AVR-controller die zo'n succes was bij kinderen. Nu een opensource ontwikkelomgeving die ook door kinderen gebruikt kan worden en ook niet duur is.

Veel is hier verkrijgbaar en het hoeft echt geen hitec te zijn. Maar na wat googlen komen wellicht nog goedkopere webwinkels boven drijven.

Schema's zijn dan onmisbaar.

http://nl.wikibooks.org/wiki/Arduino

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arduino_%28computerplatform%29

http://hackerstore.nl/Artikel/99

Om het zoals gezegd goedkoop en vooral simpel te houden is er echt geen wifi noodzakelijk. Dat vreet stroom en programma-geheugen. KISS, keep it simpel and stupid.

Ieder kind vanaf 9 jaar heeft tegenwoordig en mobiele telefoon. een smartphone heb je al vanaf € 85. Ouders gebruiken dit om in contact met hun kinderen te blijven. Een computer is meestal ook in huis. Android biedt dan talloze mogelijkheden.  Hackerstore heeft een breed scala aan modulaire  onderdelen. Waaronder bluetooth en samen met rfo basic kun je dan aan de gang. Samen met een experimenteer shield en een breadboard is al veel mogelijk. Kijk es rond op: http://hackerstore.nl/Producten/Boards

http://hackerstore.nl/Artikel/142

Twitter en andere sociale media, een bron van kennis. Wereldwijd zeer populair, die dan ook voor iets nuttigs gebruikt worden. Via slechts één account kom je dan op talloze andere Arduinogebruikers.

Een shield voor de Arduino Nano. Nieuw artikel. http://t.co/azWrjFKwwn

Een interessant projekt om mee te beginnen toont de veelzijdigheid van de combinatie van Arduino en Android. Er is bv simpel een deurbel te maken met een aanraaksensor achter glas. Bekijk dit eens Klik op het plaatje voor een vergroting.

Arduino betreedt ook het internet, maar dat wordt een dure grap en kan niet zonder andere sites. Dat is een risico als de site er op een dag niet meer is. Niet aan beginnen.

Voor het treinendomino-projekt is een snelheidsregelaar nodig. Hackerstore levert daarvoor de spullen. Allereerst de controller en voor het heftige werk de kracht.

De regelaar voor treinendomino.

Een bouwbeschrijving voor een regelaar, die later uitgebreid kan worden met beveiligiging en andere truuks is hier te vinden. schematics and information from the guys at pyroelectro.com Er wordt gebruik gemaakt van de L298 H-Bridge integrated circuit. Oorspronkelijk was het opgezet met een PIC-contoller, maar ook de Atmel controller voldoet. Er wordt gebruik gemaakt van Puls Breedte Modulatie (PBM)...

Hier is het schema. Er zijn extra knoppen, LED's en een potentiometer. Klik op het plaatje voor een vergroting.

De PWM-pennen zijn aangegeven op het Arduinobord. Standaard kun je deze aansturen met "Analogwrite". Hierdoor creëer je een puls waarop de H-Brug reageert. De frequentie van deze puls bepaalt de spanning op het spoor.

De rijrichting voer je digitalWrite(HIGH) aan PWM2 en digitalWrite(LOW) aan PWM3 of omgekeerd voor de omgekeerde richting. Een laag signaal op beide pennen, en hoog op beide pennen creëert kortsluiting.

Er zijn de schakelaars S1 en S2 toegevoegd voor de richting. De beginstand is "vooruit". Druk op S2 en de richting schakelt om naar "achteruit". De trein stopt geleidelijk en de snelheid verhoogt  in de omgekeerde richting. Druk weer op S1 en de cyclus begint opnieuw. S3 is de noodstopknop. De snelheidsregelaar op nul stelt de noodstop buiten werking.

De potentiometer is de snelheidsregelaar... De waarde van de potentiometer is 250ohm, maar vermoedelijk voldoet elke waarde hoger ook. Een 12 volt voeding kan bestaan uit 10 oplaadbare penlight-batterijen zodat een opstelling buiten veilig is. De broncode staat hier:

Overigens wordt in het originele artikel uitgegaan van een Arduino Mega. Met het oog op eventuele uitbreidingen zijn extra aansluitingen niet verkeerd. Op de Arduino Uno zijn trouwens wel pennen genoeg voor de regelaar op zich. Het originele artikel.

Een andere handige schakeling kan de Arduino goed aan, een knipperlichtinstallatie voor een overweg. Bij Busch betaal je ook voor de elektronika, terwijl je dat zelf kan maken.

Mogelijk zelfs met de andere elektronika.

Warnblinkanlage

Komplett-Set: 2 Warnblinker und elektronische Blinkschaltung. Einbaufertig und funktionsgeprüft. Absolut maßstäblich in der Größe und vorbildgetreu in der Farbgebung. Eine neue elektronische Blinkschaltung und LEDs sorgen für wartungsfreien Dauerbetrieb. In Verbindung mit IR-Lichtschranke und Zeitschalter (Nr. 5961) können die Warnblinker durch Zugannäherung automatisch eingeschaltet werden.

Je kunt dan ook andere routines (treindetektie) inbouwen. Prijs € 24.99 Dat heb je alvast verdiend. Lees meer:

Nu nog de sketch zelf uitschrijven, uploaden en klaar is Kees (of Klara)


De creatieve volwassene is het kind dat overleefd heeft.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMail