Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze site is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de site als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze site op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Als je het echt goedkoop wilt houden zul je echt beton moeten gebruiken. Calde Cast F50 € 33.75 25 kg

De goedkoopste.

Er wordt een T-stuk meegegoten voor een latere inbouw van de stirlingmotor. Je kunt dit ook weglaten of er voorlopig een deksel op plaatsen. Ook handig als veegluik. De link hierboven verwijst naar één kachelboer, maar er zijn meer kachelboeren dan kerken en dit is slechts één voorbeeld, vermoedelijk heeft de bouwmarkt om de hoek ook wel e.e.a.

Dan rest alleen nog het bouwen van de bekisting en het bestellen van een zak vuurbeton. Even google raadplegen voor de goedkoopste. Hetzelfde geldt voor betonplex. Google levert een massa adressen van leveranciers. En waarschijnlijk levert de plaatselijke bouwmarkt het op maat gezaagd, nauwkeurigheid gewaarborgd.

Om de basis van de Smartstove te kunnen bouwen is het handig om RVS- kachelpijpen mee te gieten. Dat scheelt een hoop werk in de vervaardiging van de gietmal. De pijpen hoef je naderhand niet te verwijderen.

Dit brengt je misschien weer op andere ideëen. Er is hier normaal beton gebruikt.

The use of the “Rocket Stove” would not only be beneficial for the users but also for the forests and the Greater Bamboo lemur. A three stone stove required 40 pieces of wood a day, the same amount of wood would last for 3 days when used with the “Rocket Stove”! The fuel-efficient cooking method reduces deforestation as well as time and money for those responsible for gathering the wood. Lees meer:

Meer ervaringen...

For the past couple weeks I'e been making a mold for a rocket stove. My problem now is finding a concrete that will be really strong, so I can move the stove around occasionally and not have it break, but also be heat resistant. It's a bit of an experiment  and I haven't found a great resource talking about practical instructions for ideal high temp concrete. At the moment I'm using Istra 40 cement, which I think I added too much water in my first attempt. It's kinda difficult to find good info here, as usually people use fire bricks, but I just was wanting to cast the whole thing in a single pour. This may prove too difficult, but I haven't given up yet...

Dit idee komt het dichts in de buurt van de wens e.e.a. mobiel/verhuisbaar te houden. Van ervaring van anderen kun je leren. Foto rechts, beton te dun.

Het gebruik van betonplex is niet altijd noodzakelijk getuige deze zin van het ecologieforum. Er wordt voor de oven gebruik gemaakt van de zg "verloren bekisting". Gewoon triplex is goedkoper. Het verbrandt bij het in gebruik nemen van de oven of andere delen.

Een verloren bekisting is een bekisting die niet meer terugwinbaar is, en om deze reden ter plaatse blijft.

Het betreft hier vaak bekisting, die, na het storten van het beton onbereikbaar is geworden. Omdat verloren bekisting per definitie eenmaal wordt gebruikt, kan worden volstaan met de toepassing van een goedkoop, weinig duurzaam materiaal, zoals board, piepschuim en dergelijke. Lees meer:

Ecologieforum: Daarbinnen maakten ze van triplex een verloren bekisting waarna ze de ontstane tussenruimte volstortten met vuurvast beton.

Hoe ziet zo'n gietmal er uitziet kun je leren van de 12 ambachten. Hier is men er mee begonnen.

De Nederlande wikipedia biedt in dit a-technische land nauwelijks uitkomst. De Duitse daarentegen meer dan genoeg. Bekisting heet daar "Schalung".

Eine „Verlorene Schalung“ ist eine Schalung, die nach dem Betonieren und Aushärten des Betons nicht entfernt werden kann oder nicht entfernt wird. Verlorene Schalung kann so Schalungsarbeiten in einigen Bereichen, z. B. bei Fundamenten rationalisieren, weil diese nicht demontiert und gereinigt werden muss. Auch Transportkosten von der Baustelle entfallen. Wenn darüber hinaus verlorene Schalung gleichzeitig Bauteildämmung ist, lässt sich zusätzlich Geld sparen.

„Verlorene Schalung“ gab es beim Bau schon immer und war eine Bastelarbeit, bis diverse Industriebetriebe sie zum industriell gefertigten Serienprodukt entwickelt haben. Überwiegend wird diese heute als Deckenrandschalung, Ringankerschalung, Unterzugschalung, Sturzkastenschalung, Fundamentschalung und sogar als Bodenplattenschalung im Wohnungs- und Industriebau eingesetzt.

Verlorene Schalung wird auch in Bereichen eingebaut, in denen der Ausbau der Schalung nur mit unvertretbar hohem Aufwand möglich ist (z. B. schwer zugängliche Fundamentbereiche).

Im Brückenbau wird in Deutschland außer bei der Verwendung von Stahlbeton-Halbfertigteilen keine verlorenen Schalungen mehr eingebaut, da sich der Einsatz verlorener Schalung als sehr schadensanfällig erwiesen hat. Diese Schalungen wurden während des Betonierens häufig eingedrückt oder schwammen auf. Heute gilt es im Brückenbau als Standard, dass alle Betonflächen inspizierbar sein müssen. Nur so lassen sich Schäden durch Risse und Korrosion der Bewehrung hinreichend sicher erkennen.

Verlorene Schaumpolystyrol-Schalung

Im Gebäudebau erlebt die verlorene Schalung im Niedrigenergiesektor eine Renaissance. Ein Baukastensystem ermöglicht nach dem Lego-Prinzip den leichten Aufbau der Schalung, die dann mit Beton verfüllt wird. Die Schalung wird nicht zurückgewonnen, sondern bietet nach dem Abbinden einen Sekundärnutzen: Der Schaumkunststoff bietet eine hohe Wärmedämmung und schützt den tragenden Betonkern weitgehend vor eindringender Feuchtigkeit. Problematisch ist dieVermeidung von Hohlräumen beim Gießen, da in jedem Bauelement Außen- und Innenschalung verbunden sind und so viele Hindernisse das gleichmäßige Ausfüllen der Hohlräume erschweren. Lees meer:

Om de zonnepanelenmeelopers voor aap te laten staan, hier de kers op het toetje, de stroomvoorziening, de stirlingmotor zelf.

Dat het machientje geen lawaai hoeft te maken bewijst de video links. En dit is nog een proefmodel, nog open en bloot, zie de emmer ernaast voor koeling. Bovendien gaat het hier om een één-cylindermachientje, de andere cylinder is de verdringercylinder en die is in het 4-cylindermodel gecombineerd met de arbeidscylinder.

Een 4-cylindermachine, zoals hier links, loopt nog rustiger. En zie daarnaast het formaat en eenvoud die hierbij mogelijk zijn. De cylinderkoppen op de video links komen i.p.v. de brander in het RVS T-stuk en is dus stukken effectiever.

De 4-cylinder stirlingmotor links heeft hier luchtkoeling en dat is per defenitie thermosyfon, warme lucht stijgt op en er komt koele lucht voor in de plaats. Zo werkt waterkoeling dus ook. Bekend van de zonneboiler.

De koelribben worden dan vervangen door een waterdichte mantel met onderin de toevoerleiding en bovenin de afvoerleiding. Ongeveer een halve meter boven de stirlingmotor bevindt zich de onderkant van het opslagvat dat met de stirlingmotor is verbonden met twee leidingen.

De bovenste aansluiting van de motor is verbonden met de bovenste aansluiting van het opslagvat. Dit is de warme leiding. Een koelwaterpomp is overbodig.

Aansluitend hierop een waarschuwing.

Er circuleren voorbeelden van Rocketstoves met een bunkertje voor houtsnippers. Deze hebben in feite twee schoorstenen. Warme gassen hebben de eigenschap op te stijgen omdat ze door expansie lichter zijn geworden. Het gevaar bestaat dat beide als "schoorstenen" gaan werken. In het filmje links wordt daar ook voor gewaarschuwd. Dan heb je dus al snel een brandje in huis. Dat kan niet de bedoeling zijn. Rechts, de enige juiste, met een ruime luchttoevoer onder de brandstof.

Heb je problemen met het gieten van beton dan kun je natuurlijk ook met (vuurvaste) stenen metselen. Ook dan kun je hier terecht. Dit heeft als voordeel dat als er iets mislukt je niet meteen 25 kg vuurvast beton hoeft weg te gooien. Als vulling kun je zand gebruiken. Hergebruik.

Je kunt zelfs betonblokken gebruiken, mits de hierboven genoemde kachelpijp er ruim in past. Er moet namelijk ook nog ruimte voor zand over blijven. Betonblokken zijn zo mogelijk nog goedkoper, vaak zelfs tweedehands via marktplaats. Mislukt er ook dan nog iets, dan kun je de betonblokken ook nog in de tuin gebruiken. Voor de oven en de stookplaats moet je dan wel weer vuurvaste materialen gebruiken. Ook dan is google je onmisbare hulp bij ontdekken.

Bekijk ook de talloze filmpjes van youtube met als zoekterm "Rocket Stove".

Aan de stirlingmotor is een dynamo gepland. Er wordt gedacht aan een wisselstroomdynamo zoals deze in een auto gebruikt wordt. Tweedehands in overvloed te verkrijgen. Dit is een 3-fase dynamo en dat principe wordt ook gebruikt in de elektrische fiets. Een slim elektronicus gaat dan verder nadenken. De dynamo kan dus ook als startmotor geschakeld worden met de regelaar uit de elektrische fiets. Het onderwerp is al aan de orde gekomen op het Arduino-forum. Verder even googlen.

Arduino, populair microcontrollerboard met de even populaire Atmel ATmega328 microcontroller. Zo wordt de Rocketstove echt een Smartstove.  

This is my first ever attempt at programming, beyond "Hello world".
I was surprised that it compiled at all and astonished that it actually seems to be doing what I want it to! It's the first step in a much larger project.
The comments in the code should explain it all.
Any criticism/suggestions/improvements/comments are most welcome.

"Daarna bouwden we een nog muurtje om het horizontale gedeelte heen. Dit zou de verzamelgoot voor de hete lucht worden. Als je de ‘rocket’ stookt, dan gaat de hete lucht door de geïsoleerde heatriser omhoog. Bovenin ‘stuit’ de hete lucht op de buitenste oliedrum en wordt dan tussen de binnenste versmalde oliedrum en de buitenste oliedrum weer naar beneden geleid. Onderin wordt het dan verzameld in die goot die op het plaatje in aanbouw is. De oliedrum die je op dit plaatje zit is de buitenkant van de heatriser en dus nog niet de tweede oliedrum die daar (later) nog over heen komt,"

En de praktijk haalt het ongeloof steeds verder in.

Voor de rest.... Laat de I-phone-meutte maar lachen. Zij komen nog aan de beurt. Toekomstmuziek.

There's nothing better in the winter than knowing you can heat your home for two or three days of residual heat off nothing more than a handfull of twigs. Lees meer:


Houthakken is populair omdat men meteen resultaat ziet. (Albert Einstein).


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
Mail