Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. En vanaf nu verschijnt er hier ook reclame, of je wilt of niet.

Elektrische auto's staan bekend als milieuvriendelijk en goedkoop. In de praktijk valt dat laatste voordeel nog reuze tegen. Patricia Boon van DFT Geld vertelt hoe het zit en wanneer we écht goedkoop elektrisch kunnen gaan rijden. Presentatie: Maarten Steendampetrolhead bullcrap, maximaal 180km... en een Tesla dan met al jaren 400+km? En de kosten van de schade aan het milieu door CO2 die zitten nog niet in de aanschaf prijs van een verbrander, als dat wel zo was dan waren ze duurder... Maar dat laten we voor het gemak over aan de volgende generatie. Tevens als je 1150km rijd zonder pauze te nemen.

Een elektrische auto is ook een auto, maar wát voor één! Met de aankondiging vanaf 2030 diesel- en benzineauto’s te gaan verbieden is de weg vrijgemaakt voor de elektrische auto. Grote vraag is dan: is de elektrische auto goed voor het milieu? Want dat is tenslotte de drijfveer, nietwaar?

Het andere punt van aandacht is de energievoorziening in Nederland. Eerder werd al aangegeven wat de consequenties zouden zijn als 65% van het wagenpark elektrisch zou was, een verdrievoudiging van het huidige huishoudelijke verbruik. Nog een punt van aandacht is de infrastructuur van onze energievoorziening, die totaal niet geschikt is. Zowel in capaciteit alsook technisch. Als iedereen om 6 uur ’s avonds de elektrische auto aan de lader zou hangen zullen toch eerst alle transformatorhuisjes aangepast moeten worden, buiten het feit dat er een enorme energiepiek wordt gegeneerd op het moment dat er al een piek in het net aanwezig is. Als dan ook nog eens de warmtepomp aanspringt is de ramp niet te overzien. Lees meer:

Lees de betekenis van de Engelse termen: Liggen geen van allen aan het spoor. Verkeerschaos. Lees meer:


12-5-2012, De ene storing is nog niet voorbij, of de volgende dient zich aan. Op 11-5-2012 trok een onderaannemer een kabel kapot tijdens werkzaamheden. Het spoorwegverkeer rond Utrecht plat. En meteen is de domroep in rep en roer over het spoor.

Ook de politiek snapt er geen bal van. Uit RNW wereldkrant: De VVD vindt dat de leiding van de NS en spoorbeheerder ProRail moet opstappen wegens het ontregelde treinverkeer door het winterweer.


Alsof dat wat helpt. De VVD is een autopartij, wil 130 km/u kachelen. Dat moet er sensationeel uit zien. Een stukje geschiedenis: Kort na de oorlog kwam het rijblik op, zelfs busmaatschappijen lieten bussen parallel aan een tramlijn rijden. Het spoor werd uitgedund tgv de auto, ook de vrachtwaggel. De "Truckerjoeps", die in de winter aardbeien, tomaten en ander spul uit Verweggistan denken te moeten halen en regelmatig op hun kant gaan liggen. Gelukkig hebben de Duitsers en Belgen trucks zwaarder dan 4.5 ton aan de kant gezet.

En zie wat men veroorzaakt!

Dat doen de Zwitsers ander, daar wordt het spoor vernieuwd terwijl het verkeer op het spoor ernaast gewoon verder gaat.

De automaffia heeft overal maling aan en dus gaan ze regelmatig op hun kant liggen en blokkeren dan een complete "snelweg".

De olieprijzen werden kunstmatig laag gehouden en dus moest het spoortje concurreren. Dat deden ze tot nu toe vrij aardig. Ondanks het feit dat er regelmatig olieslaven een trein tegen komen en dan verkreukeld worden.

Gelukkig kan het staal omgesmolten worden tot iets nuttigs.

Tot de meutte olieslaven vastliep in z'n eigen bagger. De file. De oliejunks vluchtten naar het spoor, dat deze massa natuurlijk niet aan kon. Je kunt er vergif op innemen dat dat in de winter fout gaat.

Omdat er goedkope rommel aangeschaft moest worden en er op personeel bezuinigd moest worden, werden incompatibele treinstellen aangeschaft. Gaat er zo'n treinstel kaduuk, gaan er meteen vier of meer bakken aan de kant. Het is zelfs nog leuker. Omdat er niet meer gerangeerd hoefde te worden, verdwenen ook de rangeerlokomotieven. Alleen in Den Bosch is er nog één om de autoslaaptrein in elkaar te zetten.

Hieronder een (deels) defekt DDAR-treinstel dat in z'n geheel "binnen genomen" werd. Alleen de lok is defekt. Dit dubbeldeks materieel kan ook met een "gewone" lok getrokken of geduwd worden. En zeker met een rangeerlok "gered" worden.

Dit materieel stamt uit de 80-er jaren van de vorige eeuw en verschijnt binnenkort gemoderniseerd als IC-materieel op de baan. Eindelijk komen de NS-bobo's tot de conclusie dat het anders moet.

Duurste files van Nederland

Dat staat in de Economische Wegwijzer 2017 waarin TLN de top-20 van duurste files voor vrachtverkeer  in Nederland in 2016. presenteert De lijst is samengesteld op basis van TNO-onderzoek, in opdracht van TLN.  De totale schade voor het bedrijfsleven, veroorzaakt door files op snelwegen, steeg in 2016 met 100 miljoen euro tot aan 1,2 miljard euro. Een stijging van zo’n 20% ten opzichte van 2015.

Nummers 2 en 3

A15 Ridderkerk knooppunt Gorinchem is gezakt van plaats 1 in 2015 naar plek 2. Reden tot juichen is er niet voor dit traject. De economische schade is in 2016 gestegen van 11,4 miljoen euro naar 13,3 miljoen. Knooppunt Gouwe tot Knooppunt Oudenrijn complementeert de top 3. De economische schade in 2016 bedroeg 13 miljoen; in 2015 was dat 8,5. Lees meer:Zet een defekte trein met behulp van een rangeerlok op een opstelspoor en haal em daar uit elkaar, zet het defekte deel apart en maak die trein weer compleet voor de volgende
dienst. Het defekte deel kan dan later in een "lijkentrein" naar de werkplaats gebracht worden.

Advies aan de domroep:

Nodig eindelijk eens een echte deskundige (zonder rijblik) uit die niet vanachter z'n voorruit de zaak beoordeelt. Nodig eens de Zwitsers uit. Daar valt pas sneeuw, maar daar zijn gelukkig nauwelijks domme treinstellen die de sporen blokkeren. Rangeerloks zijn er ook nog die een defekte trein onmiddelijk op een zijspoor zetten zodat het verkeer verder kan.

Blijf gerust (olie)verslaafd. De meeste distributiecentra liggen aan de snelweg. Bv TNT-post, (nu PostNL).

En dan kan het gebeuren dat het personeel boos wordt en "treintje" gaat spelen op de snelweg.

LEIDEN - De zelfstandige pakketbezorgers van PostNL rijden woensdagochtend in een lange, langzame stoet op de snelweg A4 tussen Leiden en Amsterdam. Met deze actie protesteren de bezorgers tegen afspraken die vakbond FNV heeft gemaakt met het postbedrijf.

De bezorgers zijn zelfstandige ondernemers en krijgen minder betaald dan medewerkers die wel in dienst zijn bij PostNL. Afgesproken is dat de bezorgers nu wel in dienst kunnen komen, maar deze deal heeft haken en ogen, zeggen de actievoerders.

Dinsdag protesteerden de bezorgers al bij een filiaal van PostNL in de Harnaschpolder in Den Hoorn.
Lees meer:


Het noorden en zuiden van het land komen er een beetje bekaaid vanaf.

Zeer interessant als je weet dat de trein vroeger postrijtuigen kon meenemen. Die treinen reden toch al. Dat is de situatie die men beter weer herstelt. PostNL gaat weer met de trein en de distributiecentra worden daarmee bediend. De klant die spullen via het internet bestelt, haalt ze daar ook weer af.

Dat was het begin van het einde. Bedrijven zagen er geen brood meer in losplaatsen en spooraansluitingen te handhaven. Zelfs de PTT (nu PostNL en TPGpost) sloten hun depots. Van Gend & Loos sloot al z'n depots. Materieel dat NS had aangeschaft verdween naar de onderhoudsdienst.

Een probleem waar Zembla kan z'n aandacht  op kan richten.

Intussen gaat de wal het schip keren. PostNL breekt met traditie: bezorger belt geen tweede keer meer aan

Dit had voorkomen kunnen worden als de post net als vroeger met de trein vervoerd wordt. Nu gaat de post van een ziekenhuis, 15 km verderop naar het distributiecentrum in Nieuwegein, 60 km verderop en komt dezelfde afstand weer terug en dit alles met een CO2- en stikstof uitbrakende vrachtwaggel.

De Zwitsers doen het anders. En zie de ongekende mogelijkheden. Hier plaatst een elektrische rangeerlok een postwagen bij aan een moderne dubbeldeksintercity.  Nieuwe rangeerloks stromen nu in. Onnodig te zeggen dat dit ook voor de interlokale trams (zoals de Rijnlijn) een optie is.

Iets vergelijkbaars geldt voor de tobbende particuliere spoorclubs op de vroegere "onrendabele" NS-lijnen, nu geëxploiteerd door Veolia, Syntus en Arriva. De nieuwe "Spurt"-treinstellen worden geleverd in zowel twee- als driedelig. Onnodig te zeggen dat de tweedelige "Spurts" dan vermogen over hebben. Daarachter kan dan een goederenwagen meegenomen worden, mits de GTW's aangepast worden naar hun oorspronkelijke vorm met buffers en schroefkoppelingen. Later kan eventueel een automatische koppeling gemonteerd worden, als men er in Europa eindelijk achter komt dat wegverkeer geen optie meer is.

Groenslinks is daar in ieder geval al achter: Zolang onze energievoorziening niet groen is, zijn elektrische auto's wel energiezuiniger maar nog steeds niet echt schoon
Voor het klimaat is het zaak dat Nederland het openbaar vervoer zo snel mogelijk weer op de rails krijgt.
Lees meer:

Bijkomend voordeel van het elektrisch railtransport, het is dan meteen simpel om een trein te "versterken". De Zwitsers deden dat al.

En zie hoe simpel het wordt om de truckerboeren uit te kopen. Zij kunnen aan het werk op de stations om de rangeerlok te bedienen, die indien nodig kan uitrukken om een gestrande trein te redden.

Tijd voor een "staatsgreep" of  beter een "spoorgreep", die het spoor kan redden.

En dat innoveren noodzakelijk is bewijzen de Zwitsers in dit voorbeeld waarmee ze de "Goldene Schiene", de gouden railstaaf verdiend hebben. Deze prijs wordt uitgeloofd aan de instantie die zich uitslooft voor duurzaam transport. Dit jaar ging de "Goldene Schiene" naar het kanton Graubünden, waar de Rhätische Bahn ondanks natuurgeweld continue innoveert.


Je mag dan uniek zijn, dat betekent nog niet dat je ook nuttig bent.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.