Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

Het is winter en dat levert altijd veel lachwekkends op. Zoals:

23-1-2012. Uit RNW wereldkrant van een j
aar geleden: Niet alleen heel wat Europeanen, maar ook Oost-Afrikanen hopen dat er snel een einde komt aan het koude winterweer. Door de verstoring van het luchtverkeer in Groot-Brittannië en andere Europeselanden dreigen veel toeristen gedwongen korter te verblijven in landen als het eiland Mauritius en Uganda.

Begrijpelijk, na de koloniale tijd worden de westerse salonreizigers uitgekotst. Zelfs in eigen land maakt men er een zooitje van. Een jaar geleden dus, maar volgens de Teleraaf slaat de winter volgende week weer toe. SOEST -  Grote delen van Oost-Europa worden in de loop van volgende week overspoeld door zeer koude vrieslucht. Meer lezen:

En dus weer "toestanden" voor de automaffia. Hier de Wageningse Veerweg, vorig jaar prima te berijden, die "leed" onder gebrek aan strooizout. Even vóór deze weg het fietspad "Onderlangs", waar prima te fietsen is omdat het taboe is voor de verwende oliejunk. En hier het Zwarte pad, wordt elke dag gefietst en in verse sneeuw valt prima te fietsen. Het zijn de olieslaven die de weg verzieken. Op de radio het gemekker:

"Je zult maar de weg op moeten omdat je op vakantie moet". 

Dan was er ook een jaar geleden een vraag naar een winterrecept. Dan denk je onmiddelijk aan spruitjes. Een prima idee, in de winter zijn oa spruitjes (groeien om de hoek) een prima alternatief voor de bekakte liflafjes die de meesten voorschotelen.

Spruiten met kaas.


Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg. spruiten, 750 gr. aardappelen, zout, 1/2 theel. marjolein, 15 gr. boter, 1 ui, 75 gr. grofgehakte walnoten, 1 kop geweekte witte bonen, 250 gr. belegen kaas, peper, nootmuskaat.

Kook de geweekte witte bonen een uur. Maak de spruiten schoon, schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de spruiten en aardappelen samen in weinig kokend water met zout en marjolein gaar in ca. 20 min. Verhit de boter en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg op het laatst de noten toe. Giet zonodig de spruiten en de aardappelen af. Voeg witte bonen, uimengsel en de in blokjes gesneden kaas toe. Breng de stoofpot op smaak met peper en nootmuskaat.

Je ziet dat het kan met ingredienten uit de regio. Dat bewijzen ook de Zwitsers met hun bietencampagne die daar per trein uitgevoerd wordt.


Deze winter veroorzaakt ook problemen in het hoog gelegen Engadin, waar de Rhätische Bahn vecht tegen de sneeuwmassa's. Hier zet men een 72 jaar oude motorwagen (met de mogelijkheid z'n trein simpel te verlengen) in om reizigers uit vertraagde treinen op te vangen. Service van de Rhätische Bahn. Let wel, er ligt hier in de winter regelmatig meer dan een meter sneeuw.


Wegens bezuiniging geen spreuk.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Ervaar meer over klimaatkombi.
Mail