Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

8-5-2016: En alweer gedonder in de vleessektor. Voor 1 kg vlees is ACHT kilo plantaardig voer nodig. Conclusie: Vlees minderen. En nog wat:

Hoe lang moet je werken voor de aanschaf van landbouwmachines?

Soort kavel 21% BTW - Normale kavel
Openingsbod € 8.000,00
Aantal biedingen 41
Laatste bod € 20.100,00

Laat de natuur het werk doen.

Uit Smulweb: Massale bijensterfte bedreiging voor voedselketen.

In october 2010 wordt in de New York Times voor het eerst in 'mainsrteam media' melding gemaakt van massale sterfte onder bijen in de Verenigde Staten. Sinds 2006 bleken eens florerende bijenkolonies te verdwijnen. Bijen zijn van belang voor de voedselketen en het verdwijnen van de bijen zal resulteren in een schadepost die wordt geschat op 15 miljard dollar.

Het gebrek aan samenwerking (concurrentie) en onkunde is de oorzaak van mislukte oogsten. En de noodzaak van gif, waardoor insekten en dus vogels uitsterven.

En er is meer: Wereldwijd gaat de bodem achteruit, vooral omdat de landbouwgebieden worden ingericht voor monoculturen van één gewas, waardoor op de langere termijn de lokale voedselproductie wordt weggedrukt, erosie en degradatie van ecosysteem en landschap optreden, omwille van de efficiëntie per hectare. Milieu is meer dan klimaatverandering en CO2-reductie. Ecologie ligt ten grondslag aan veel conflicten in de wereld. Watertekorten, overbegrazing, verdroging en erosie, degeneratie van grond, mislukte oogsten, zorgen dat veel mensen trekken naar de stad of verder vluchten.? Leer meer:

Kijken we in de natuur, dan vinden we daar geen monoculturen. Allerlei planten staan er kriskras door elkaar en dat is totaal geen probleem, sterker nog, ze gedijen prima in elkaars gezelschap. Leer nog meer: 

Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?  Lees meer:

Kinderen zijn al begonnen, binnenkort weer een boomfeestdag. Doe het eens anders, kan onmiddelijk in combinatieteelt ingepast worden. Tiny forest. Hollands: minibos.

Leerlingen van basisschool De Optimist in Almere planten donderdag 15 november 2018 samen met IVN en de gemeente het eerste Tiny Forest op een schoolplein in Nederland aan. De tegels van het schoolplein maken plaats voor een minibos ter grootte van een tennisbaan.

Het is zelfs mogelijk om in een minibos druiven te telen. Een fundament voor deze construktie leveren de bomen zelf. Ook komt de produktie van rozijnen om de hoek kijken, die dan niet langer per stinkende vrachtwaggel uit Turkije hoeven te komen.

Zo snijdt het mes aan twee kanten, fietsende kinderen wordn niet meer plat gereden door een afslaande vrachtwaggel.

BABBERICH - Bij een botsing op de Beeksweg in Babberich is dinsdagmiddag een fietser gewond geraakt. Volgens de politie werd de man rond 17.10 uur door een afslaande vrachtwagen aangereden. De chauffeur heeft de fietser vermoedelijk over het hoofd gezien. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Lees meer:

Jetzt planen: Die Weinlaube - Wie man es im #Sommer im Gar https://t.co/v81TTYaYbE #fruehling #gartenblog #gartentipps #gartentrend #koeln

Schatten in der eigenen Weinlaube finden.

Ab dem Herbst freuen wir uns auf die ersten Frühlingstage, in denen wir erneut das Wetter und die Natur richtig genießen können. Wird es im Sommer drückend heiß, bleiben wir wieder bis zum Abend in der Wohnung, um der Hitze zu entgehen. Dabei wäre es doch viel schöner, in mitten der Pflanzen zu sitzen, die wegen ihrer Verdunstung nicht nur Schatten spenden, sondern auch kühlen. Die Weinlaube wäre also perfekt, sie muss nur einmal im eigenen Garten integriert werden.

Die Weinlaube ist ein verstrebendes Holzständergestell, an dem wilder oder echter Wein hoch ranken soll. Weil die Holzbalken durchaus mehrere Meter überspannen sollen, um kleinedarunter eine ganze Sitzgarnitur unter stellen zu können, dürfen es keine billigen Holzlatten sein. Damit es lange schön bleibt, kommt es also auf den Unterbau an. Es muss kein Fundament gegossen werden, um ein paar Holzbalken auf diesem zu montieren. Ein paar Fundamentblöcke sollen es jedoch werden. Wer unter der Weinlaube Steinfliesen legen möchte, sollte auf einem unbeständigen Boden vielleicht doch ein eingrenzendes Fundament gießen?

Bomen lenen zich uitstekend voor een fundament. Daar zou de Ommuurde tuin iets aan kunnen doen:

Naast de Nederlandse cursus biedt De Ommuurde Tuin ook nog een Masterclass Agroecology in Practice (ENG) aan.

Intussen stelt Bayer alles in het werk om de aansprakelijkheid voor de bijensterfte af te ontkennen, zoals is te lezen in het artikel dat hier te vinden is op: Lees meer:

Bayer is een filiaal van Monsanto:

In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. De teruggang van het aantal insecten werd al vermoed, maar blijkt veel groter dan gedacht. In de rest van Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en hun Duitse collega’s. De ecologen publiceerden hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Al sinds 1989 wordt in de onderzochte natuurgebieden minutieus bijgehouden hoeveel insecten er rondvliegen. De insecten worden gevangen in grote vallen en de volledige biomassa wordt gewogen.

Afgelopen jaren was al duidelijk dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. “Maar dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo’n hoge mate aan het afnemen zijn als we hier zien in zo’n wijdverspreid gebied, is een nog alarmerender bevinding”, zegt projectleider Hans de Kroon.
Lees meer:

Dat de de combinatie hieronder uitermate geschikt is voor bijen die moeten bestuiven en dat dit vele malen goedkoper is en zonder steun van derden kan, bewijst Cuba.

Biologische landbouw werpt zijn vruchten af. https://t.co/bl0h7Unwsf

Hier in Nederland tobt men verder.

Vooral met dat laatste heeft men in de winter moeite (bevriezing)

Nu het flink vriest, kan het voorkomen dat (vooral GFT-)afval vastvriest in de kliko! ACV kan dan niet de kliko legen, omdat het afval er niet uit valt.

Negeer die tips, een compostvat doet dat beter.

Wist je dat compostwormen zichzelf warm houden?

Je kunt zelfs een compostvat in de berging van een flat plaatsen.

Dan volgt er op Nijij een uitgebreide diskussie over dit onderwerp. Veel "ze moeten dit" en "ze moeten dat", maar een oplossing rolt er niet uit. Zelfs de meeste "biologische" tuinders hebben er geen zin in. Dat er iets drastisch moet veranderen is duidelijk en daarom hier een eerste aanzet. Daar gaan we dan ook wat aan doen:

Combinatieteelt en permacultuur, waarvan ook het grondgebruik aantoonbaar minder is:

Klik op het linker plaatje voor een voorlopig gepersonaliseerd overzicht. Aanpassingen zijn natuurlijk altijd mogelijk.

Uit Noorderbreedte: Spiraaltuin
Wanneer de grond leeft, mikro-organismen beschermd worden en de insekten hun gang kunnen gaan, ontstaat er orde waar wanorde was. Eén van de proeftuinen in Boxtel, de spiraaltuin, sluit helemaal aan bij deze methode. Door de vorm dwingt hij de mensen de grond met rust te laten en niet open te hakken. Zo krijg je automatisch de biologisch-organische werkwijze.'
Lees meer:

Uit vtvdongenseweg: Denk vooraf goed na welke groentes en gewassen u wilt gaan telen. Want u kunt ze niet zomaar allemaal naast elkaar zetten. Sommige planten verdragen elkaar goed of ‘helpen’ elkaar zelfs, andere planten stoten elkaar juist af. Lees meer:

Uit de12ambachten: Hoe noem je het? ‘Mischkultur’, zo heet het bij de Duitsers. ‘Companion planting’ zeggen de Engelsen. In ons land hadden ze er geen naam voor, maar je had wel de ‘Beverwijkse teelt’. Bij deze werden aardappelen gecombineerd met rijsdoperwten, staakbonen en/of tuinbonen. Lees meer:

Uit Permagarden: Door de juiste planten combinatie, helpen planten elkaar. Ze stimuleren elkaar in de groei en smaak. De geuren en kleuren van bepaalde planten combinaties hebben een gunstige werking op ongedierte. Lees meer:

Over aardappelen gesproken....

Kartoffeln sind beliebt und werden auch von vielen im Garten angebaut, nur was wenn man nur wenig Garten zur Verfügung hat und kein Beet anlegen darf oder möchte? In diesem Video zeigen wir euch, wie wir ganz einfach und ohne großen Aufwand Kartoffeltürme gebaut haben. So kann man selbst mit wenig Platz im Garten Kartoffeln anpflanzen und muss nicht auf die Köstlichkeit verzichten.

Ook rozijnen kunnen anders gemaakt worden. Zie dit voor je met druiven waarvan Hollandse rozijnen gemaakt kunnen worden om de vrachtwaggels in Turkije te laten. Drogen doe je met de zon met een zelfgebouwde droger. Zeg maar doei naar je rozijnen uit Verweggistan.

Dit gaat tonnen CO2 schelen en veel politiek gekonkel.

ENKELE GOEDE COMBINATIES.
Trosbessen die nabij appelbomen staan zijn signaalplanten om een tekort aan kalium (K) aan te geven.
De nuttige vijanden kunnen zich beter vermeerderen op trosbessen, zodat een aantasting van de roze appelluis meestal beperkt blijft.
Struikrozen die nabij druiven staan zijn signaalplanten om een eerste aantasting van echte meeldauw aan te geven.
Lees meer

Een hele massa info staat er op de Duitse wikipedia of hier.

Monsanto overbodig.

Zelfs een particulier kan nog boeren in z'n achtertuin of zelfs binnen. Kleine boeren belangrijker voor voedselproductie dan gedacht  

Kleine boeren, met een areaal van minder dan 2 hectare, blijken voor een veel groter deel van de wereldwijde voedselvoorziening in te staan dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van burgerwetenschap.

Vroegere schattingen gingen ervan uit dat kleine boeren zo’n 12 tot 24 procent van het wereldwijde landbouwareaal innamen. Maar nieuw onderzoek door het Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse (IIASA) schat dat aandeel nu veel hoger in, tot 40 procent. 

Overigens is gebrek aan ruimte geen argument om niet aan combinatieteelt te doen. Op balkons of zelfs aan de muur is ruimte te vinden. En ook in emmers kan getuinierd worden. De aardappels doen het ondanks donker weer nu prima.

Uit Tuin en landschap: Dit project waar de verticale wand mee wordt geïntegreerd met het grondoppervlak, doordat houten terrasplanken als het ware langs de muur ‘opgroeien’ en over de bodem ‘kruipen’, werd als geraffineerd beoordeeld door de jury. De kleine oppervlakte blijft 100% benutbaar, groen is sterk aanwezig en ook voor de buitenstaander knap om naar te kijken. Lees meer en zie de voorbeelden:

Om e.e.a. te maken is een tuin nodig, niet een simpele blokjestuin, combinatieteelt is een betere methode. In een tabel de goede en minder goede combinaties. Experimenteren loont altijd:

Er kunnen zelfs bananen en papayas groeien, dat gaat een hoop CO2 schelen:

„Alles wächst in einem geschlossenen Kreislauf“, erklärt Stadtfarm-Gründerin Anne-Kathrin Kuhlemann, die vorher das Pilzzucht-Startup Chidos mit aufgebaut hat. Das heißt: Die Fische schwimmen in dem Wasser, das danach durch die Erde fließt, auf der die Pflanzen wachsen. So werden Obst und Gemüse bewässert, während sich das Wasser selbst reinigt, ganz ohne chemische Mittel. „Das Wasser ist so sauber, dass wir den Fisch nach dem Fang nicht einmal waschen müssen“, so Kuhlemann. „African Catfish“ heißt die Fischsorte, die Kuhlemann züchtet. Neben Tomaten und Gurken wachsen in der Stadtfarm auch Papayas und Bananen. Lees meer:

 groente, fruit of kruid

GUNSTIGE combinatie met

 

SLECHT in combinatie met

 
Aardappelen bonen, spruiten, karwij, dille, mierikswortel, koolrabi, munt, spinazie, suikermais, knoflook, bloemkool, sluitkool tomaat, zonnebloem, framboos, pompoen, ajuin, Oost-Indische kers, komkommer, selderij, wortel, erwten
Aardbei spinazie, radijs, peterselie, ajuin, sla, tomaat, prei, tijm,veldsla, knoflook komkommer, broccoli, spruitkool, bloemkool
Ajuinen bieten, veldsla, komkommer, koolrabi, sla, peper, pastinaak, schorseneer, bonenkruid, courgette prei, peterselie, erwt, aardappel, tomaat
Andijvie sluitkool, venkel, prei, tomaat  
Asperges basilicum, dille, koolrabi, sla, peterselie, tomaat.  Aardappel
Artisjok suikermais, bonen  
Aubergines bonen, kattekruid, marjolein, sperziebonen  
Basilicum asperge, selderij, peper, tomaat  
Bieten dille, ajuin  
Bloemkool bonen, selderij, kamille, dille, oregano erwt, aardappel, aardbei, tomaat
Bonen aubergine, sluitkool, selderij, komkommer, aardappel, pompoen, rozemarijn, salie, bonenkruid, suikermais  bieslook, knoflook, venkel, prei, sjalot, ajuin
Borago rozen, tomaten, aardbei  
Broccoli selderij, kamille, dille, rozemarijn, salie, Oost-Indische kers, oregano, aardbei, tomaat
Courgette ajuin, mais, sla komkommer, aardappel
Erwt bonen, bieten, sluitkool, komkommer, dille, venkel, koolrabi, sla, pompoen, salie, suikermais, wortel, selderij, spinazie, munt, radijs, wortels tomaat, aardappel, ajuin, prei, knoflook, bloemkool, sjalot
Framboos knoflook, viooltjes aardappel
Knoflook bieten, komkommer, sla, meloen, aardbei, framboos, wortels, aardbei bieslook, prei, erwten, rabarber, spinazie, tarwe
Komkommer bonen, sluitkool, selderij, dille, venkel, knoflook, sla , Oost-Indische kers, ajuin, erwt, suikermais aardappel, koolrabi, radijs, rammenas
Koolrabi selderij, veldsla, prei, sla, ajuin, erwt, aardappel, radijs, spinazie komkommer
Meloen radijs, suikermais  
Nieuw-Zeelandse spinazie fruitbomen  
Pastinaak ajuin  
Pepers basilicum, bieten, bieslook, knoflook, prei, ajuin, tomaat  
Pompoen sla, erwt, radijs, zonnebloem, suikermais salie, aardappel
Prei sluitkool, bieten, selderij, veldsla, andijvie, koolrabi, sla, peper, schorseneer, aardbei, tomaat, wortels bonen, erwt, rode biet, radijs
Rabarber sluitkool, veldsla, sla, spinazie  
Radijs sluitkool, koolrabi, sla, peterselie, erwt, pompoen, spinazie, aardbei, suikermais, tomaat, wortel, komkommer hysop
Rammenas   Komkommer
Rapen rozemarijn, erwten, munt  
Rozen komkommerkruid, bieslook, moederkruid, viooltjes  
Salie broccoli, spruiten, sluitkool, venkel, erwt, rozemarijn pompoen
Schorseneren biet, koolrabi, prei, sla, ajuin  
Selderij bonen, broccoli, biet, bloemkool, komkommer, koolrabi, prei, spinazie, tomaat pastinaak, aardappel, suikermais, tarwe, peterselie, sla
Sla bieten, sluitkool, komkommer, koolrabi, prei, ajuin, erwt, pompoen, radijs, rabarber, schorseneer, aardbei, suikermais, tomaat, wortel, aardbei, wortels peterselie, pastinaak, selderij
Sluitkool bonen, bieten, kamille, veldsla, komkommer, andijvie, prei, sla, erwt; radijs, rabarber, spinazie oregano
Spinazie sluitkool, selderij, fruitbomen, koolrabi, aardappel, rabarber, aardbei, tomaat snijbiet, radijs, rammenas, rode biet.
Spruitkool hysop, aardappel, salie, tijm Oost-Indische kers, rozemarijn, aardbei, tomaat
Suikermais Zonnebloem, radijs, pompoen, aardappel, pastinaak, erwt, meloen, sla, artisjok, komkommer, bonen, aubergine Selderij, rode biet
Tomaten basilicum, selderij, andijvie, knoflook, prei, sla, munt, peterselie, radijs, peper, spinazie, suikermais, bieslook, asperges rozemarijn, aardappel, erwt, pastinaak, ajuin, komkommer, venkel, dille, bloemkool, spruitkool, broccoli, augurk
Veldsla sluitkool, koolrabi, prei, ajuin, rabarber, aardbei  
Venkel komkommer, andijvie, salie, erwten,  sla bonen, tomaten
Warmoes sluitkool, biet, radijs  
Witlof bieten, venkel, sla, tomaat  
Wortelen knoflook, kolen, bieslook, witlof, prei, ajuin, erwten, radijs, sla, tomaat, rozemarijn munt, rode biet
Zonnebloem pompoen, suikermais

aardappel

En dan de insekten, die ga je met combinatieteelt te lijf.

Peterselie heeft een gunstige invloed op asperges.
Tomaten  beschermen asperges tegen de aspergekever
Plant selderij naast kolen om het koolwitje af te weren.
Bonen doen het goed in combinatie met wortelen en bloemkolen.
Afrikaantjes (tagetes) bij bonen helpen tegen de bonenkever.
Bonenkruid verbetert de groei van bonen.
Zet geen ui-achtigen in de buurt van bonen.
Aromatische planten doen het goed bij broccoli en andere koolsoorten (dille, selderij, salie, pepermunt, rozemarijn)
Houtas rond erwtplanten helpt tegen bladluizen.
Plant een lid van de ui-achtigen tussen de koolplanten om te verhinderen dat konijnen wroeten in het perceel van de kolen.
Koolsoorten die niet goed kroppen kan wijzen op een gebrek aan kalk of kalium.
Mierikswortel heeft een gunstig effect op aardappelen.
Een thee van mierikswortel helpt om Monilia te bestrijden bij appelbomen.
Ui, prei, rozemarijn, salie weren de wortelvlieg af.
Pompoenen doen het goed bij maïs.
Door rabarberbladeren in water te koken, bekomt men een gier die bescherming biedt tegen wortelknobbelaaltjes.
Oost-Indische kers doet het goed bij radijzen.
Basilicum helpt bij het voorkomen van insecten en ziektes bij tomaten.
Honingbijen zijn verlekkerd op de bloemen van komkommerkruid (Borago)
Bieslook vormt een goede combinatie met wortelen.
Een thee van bieslook zou helpen bij meeldauw op kruisbessen en komkommers.
Plant citroenkruid (Artemisia abrotanum) in de buurt van kolen tegen de koolvlinder en in de buurt van fruitbomen tegen fruitmot.
Plant dille in de buurt van kolen.
Knoflook  is een effectief bestrijdingsmiddel tegen insecten.
Koriander helpt bladluizen af te weren.
Muntplanten weren het koolwitje af.
Salie beschermt kolen tegen het koolwitje.
Tijm weert larven van de koolvlieg af.
Thee van akkerpaardenstaart (Heermoes) helpt tegen meeldauw en schimmels op vruchtbomen en groenten.
Tuinkers en radijzen helpen tegen de aardvlo.
Peterselie en tomaat helpen tegen witte vlieg

Insectengaas gebuiken bij kolen.

Brandnetelgier tegen luizen en rupsen.

Meer informatie:

Voorbeeld voor een moestuin met acht percelen. Een roulatieschema is veel simpeler te realiseren in een spiraaltuin.

Wageningen erkent voordelen combinatieteelt Wij noemden het Combinatieteelt in navolging van tuinbouwpionier Karel Lorteye die in 1983 in het dubbelnummer 32/33 een enthousiast en uitgebreid artikel in ons tijdschrift schreef dat ons er toe bracht de bij De Kleine Aarde in 1976 begonnen proeven voort te zetten in de spiraaltuin van De Twaalf Ambachten. Onderzoekers van de Wageningse Universiteit noemen deze teeltwijze die ze acht jaar geleden samen met Chinese landbouwkundigen voor het eerst zijn gaan onderzoeken mengteelt. Hun onderzoek bevestigt onze ervaringen en daarmee ook die van de ooit in de vroege vorige eeuw in het Westland en bij Venlo toegepaste plaatselijk verschillende combinatieteeltwijzen. In vergelijking met monoteelt leverde de mengteelt in dit onderzoek 4% meer bodemorganische koolstof op en de organische bodemstikstof Combinatieteelt in de toenmalige spiraaltuin bij De Twaalf Ambachten in Boxtel. nam toe met 10%. De onderzoekers die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift Global Change Biology zeggen dat mengteelt een bijdrage kan leveren aan het vastleggen van CO2 en het verhinderen van uitspoe- ling van voedingsstoffen naar het grondwater zoals in de intensieve chemische landbouw gebeurt. De bodemvruchtbaarheid neemt toe en opbrengsten worden verhoogd. Lees meer:

Maar mensen parkeren liever en zijn zo overgeleverd aan de Shell.

Dat heb je als je geen onderwijs genoten hebt. Dan doe je slechts wat de automaffia en Shell graag willen. Onderwijs de sleutel voor een goed leven.

Shell en andere fossiele bedrijven zijn steeds vaker te vinden op (basis)scholen. Ze leveren lesmateriaal, geven gastlessen, verzorgen excursies. Ze organiseren zelfs jaarlijks terugkerende festivals, zoals Shell Festival Generation Discover. In het lesmateriaal van fossiele bedrijven schemert één boodschap door: we blijven nog heel lang afhankelijk van kolen, olie en gas. Is dat de boodschap die we kinderen willen meegeven? Óf willen we kinderen voorbereiden op een leven met schone energie?

Multifunctionele landbouw moet plek krijgen in onderwijs, vindt de Kamer. https://t.co/GhZ5N3YPx7 https://t.co/FUqavfK9M6


Tegeltuinen zijn voor Tokkies met onderhoudsarme hersenpan.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMailMail