Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten.

4-4-2012. Het internet hangt aan elkaar van copieren. Daar is op zich niets mis mee, mits het verstandig gebeurt. De laatste tijd is a.g.v. de problemen met de kerncentrales in Japan een "groene" trend merkbaar. Maar er moet nog veel geleerd worden. Afkicken van het rijblik bv.

Hopelijk wordt ook het volgende idee gecopieerd.

Voor de "vleesverlaters" is het voorjaar altijd een moeilijke tijd. Verse groenten uit de regio zijn er eigenlijk nog niet. Een uitzondering daarop zijn raapstelen. Net als koolraap vinden de meeste carnivoren dit maar niks. Toch is er een smakelijk recept.


Raapstelen-omelet

Ingrediënten:

150 gram raapstelen (een bosje)
3 eieren
1 ui
1 teentje knoflook
25 gram belegen kaas (geraspt)
zonnebloemolie om te bakken.
50 gram meel
2 dl melk
fijngehakte tuinkruiden (bieslook, selderij, peterselie)
zout

Bereiding:

Was de raapstelen en laat ze uitlekken. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Verhit de olie in een wok, fruit hierin de ui en de knoflook ca. 5 minuten al omscheppend. Bak de raapstelen al omscheppend ca. 2 minuten mee tot ze geslonken zijn. Laat de raapstelen tot lauw afkoelen. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.

Klop een dik glad beslag van de eieren met de melk en de bloem. Roer de kaas en de kruiden erdoor. Verdeel de raapstelen over een lage met olie ingevette ovenschaal. Schenk het beslag over de groente. Bak de omelet in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.

Ook te copieren is het idee van "permacultuur".

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Met permacultuur kun je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je op een effectieve manier flink wat energie en geld kunt besparen in je huis.

Naadloos sluit hier je eigen tuin op aan. Na wat zonnige dagen worden onmiddelijk de tuincentra bestormd (meestal met het rijblik) en op een stukje grond (voorzover dit nog niet betegeld is) worden wat kant en klare plantjes gedumpt. Deze komen uit kassen, of erger, uit Verweggistan.

Nadat deze bewezen hebben hier niet te kunnen overleven verandert de "tuin" alsnog in een tegelvlakte, waar het rijblik een plaats vindt.

Dat kan ook anders.Zie hoe hier de zonneboiler in de tuin geïntegreerd is.

De stichting "De 12 ambachten" te Boxtel liet zich inspireren door Bill Mollison, voorvechter van Permacultuur. Al snel bleek dat planten elkaar beschermen kunnen. Er werd een spiraaltuin ontworpen en ingericht. Met veel succes.

In de biologische landbouw gaat met uit van wisselteelt en ook in de gangbare landbouw is dit voor sommige gewassen zelfs verplicht i.v.m. ziektes bij bv aardappelen en kool.

Dwz de planten staan elk jaar op een andere plaats zodat de grond niet uitgeput wordt. De hier getoonde schijf is daartoe in acht segmenten verdeeld.

En meteen is daar de mogelijkheid om de gewassen die elkaar verdragen en zelfs gunstig beïnvloeden
bij elkaar te zetten.

Je zou bv kunnen beginnen met een kruiden-spiraaltuin. Later kun je deze uitbreiden voor groenten tussen de kruiden. Want het zijn juist de kruiden die andere gewassen gunstig beïnvloeden. Zie hiervoor deze tabel:

En blijf in de buurt voor je plantmateriaal. Bij veel natuurvoedingswinkels zijn zaden van De Bolster verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook bij De Bolster zelf bestellen.

En vergeet die elektrische auto, de NOS geeft dit nu ook zelf toe. Vergeet ook de onzin van de VARA die zelfs planten stroom wil laten opwekken. Rendement 1 (één) %! De reaktie van de VARA: Maar de planten zijn gratis, dat dan weer wel …

De VARA, meer verstand van verzekeren, al over het aftappen van de stroom nagedacht?


Hoe komt het dat als het geld ophoud, de maand nog niet afgelopen is?


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail