Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Bekijk deze site met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

3-6-2012. ‘Verantwoorde’ soja is misleidend.

Het begrip ‘verantwoorde soja’ is misleidend voor de consument. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad wekken ten onrechte de indruk dat ‘verantwoorde soja’ minder slecht is voor mens en milieu dan andere soja. Dat stellen drie milieu-organisaties in een onderzoeksrapport over soja met het zogenaamde RTRS-label van de Round Table on Responsible Soy.
Lees meer:

En ook totaal overbodig. Recept:

De zomergroenten komen langzamerhand in de winkel te liggen en dus verschijnen hier de zomerrecepten:

Bonen-tarwe met wortel.

1 kop tarwe, 1 kop witte bonen, olie, 2 eetl. meel, 2 koppen melk, sesamzout (gomasio), 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 winterwortels, 1 kleine komkommer, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. honing, 2 eetl. kerrie, boter, zout, 1 ei, wat verse groene kruiden.

Kook de geweekte bonen en tarwe in ¾ uur bijna gaar. Vermeng ze en doe ze in een ingevette vuurvaste schaal. Licht zouten. Fruit ui en de helft van de wortels tot de ui goudgeel is, voeg op het laatst de helft van de komkommer met gomasio toe en laat even meefruiten. Maak een gebonden saus van boter, meel en melk. Roer citroensap, honing, kerrie, zout en ei door de saus en voeg al roerende de groente toe. Giet het mengsel over de tarwe met bonen. Zet de schaal 20 to 30 min. in een matig warme oven of toegedekt boven op een laag vuur. Garneer voor het opdienen met wat verse keukenkruiden (bv peterselie, bieslook, kervel).

Wat er over is van wortel en komkommer hak je fijn en maak je eenvoudig aan met wat citroensap of kruidenazijn; kervel smaakt uitstekend bij wortels en wat gomasio over de komkommer.

Op wikipedia staat deze bruine boon gekenmerkt als "Noord-Hollandse bruine". Transport? Nauwelijks. Groeit in je eigen tuin.


Ga maar naast de kat liggen, die heeft ook niets te doen.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Bekijk deze website met Mozilla Firefox. Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk klimaatkombi helemaal.
Mail