Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

25-9-2016 Het verkeer moet niet alleen anders, het moet ook sterk verminderen. De vrachtwaggel hier rechts komt uit Veghel, Brabant. Daar waar de truckers zich onmisbaar voelen. "Biologische" voeding sleept dat onding naar Wageningen. Daar waar men heel goed zelf biologische voeding kan maken. En hooguit 25 km transporteren.

Hiervoor moet alleen de produktie lokaal gemaakt worden en dat is heel simpel, kind kan de was doen.

Een ander motief om kinderen, maar ook volwassenen te stimuleren de wereld te veranderen is het voedselbos, ingepast in een modulebaan. M.a.w. begin klein om e.e.a. uit te proberen. Start deze winter hiermee.

De handel levert de onderdelen in bouwpakketten. En verder kan een ieder ook zelf e.e.a. in elkaar flansen.

Zodat we eindelijk eens van de automaffia verlost worden. Een voedselbos levert alles wat nodig is om van te leven. Biologische boerderij maakt van rogge op eigen veld een heerlijke kruidkoek en dit alles direkt om de hoek. Biologisch uit Veghel? Onzin.

Op een modulebaan kun je de eigenwijze volwassenen laten zien hoe dat moet. Op dit moment staan ze nog met hun mond vol tanden. Bomen, soms tientallen jaren oud maken plaats voor een dom schoolplein, enkel om de pooierbakken te kunnen parkeren.

Het moet daarom totaal anders, niet meer tegen de natuur vechten maar er mee samenwerken. Lees meer:

Handig om te weten... Vóór de introduktie van aardgas stookte Nederland voornamelijk kolen. Er was een complete infrastruktuur voor het transport ervan. De kolen, meestal afkomstig uit Limburg, zorgden lang voor behaaglijke warmte. We moeten niet terug naar kolen als hoofdbrandstof, net als aardgas is dit een fossiele brandstof. Die is eindig en veroorzaakt CO2 die niet wordt gecompenseerd door bomen die CO2 opnemen, dus...

H O U T !! i.p.v. maisvelden, die alleen als veevoer dienen.

H O U T is HET alternatief. Hout groeit overal. Hout is ook constructiemateriaal in de bouw, voor meubels. Hierbij onstaat afval dat samengeperst tot korrels, pellets, gebruikt kan worden als brandstof. Lees meer:


I.p.v. de onuitroeibare maisvelden een veld met het oernederlandse rogge, midden tussen de bossen, bak je eigen brood en gebak in je eigen oven die deel uit maakt van de rocketstove..

En een industriele omgeving (om produkten voor de naderende winter op te slaan) past daar prima in.

Het onderlandhuis is één van de zaken die qua energie prima in het voedselbos past.

Brandstof en materiaal worden in de omgeving geoogst.

Hout is het bouwmateriaal van Mike Oehler, Idaho, VS. Hout, een materiaal honderden malen beter dan beton dat niet goedkoop te recycelen is. De natuur helpt hierin mee met de hulp van insekten en zwammen die dit bouwmateriaal deskundig af te breken en geschikt te maken voor hergebruik.

Zij zijn onmisbaar in dit proces, maar worden door de mens bestreden.

Eén van Mike's uitspraken:

Hout is sterker dan staal, hernieuwbaar, kan simpel ter plaatse bewerkt worden met handgereedschap. Het heeft warmte en een ziel, het ruikt zelfs lekker. Het levert schaduw in de zomer en laat in de winter de warmte van de zon door.

Jazeker, maar dan woningen, die indien gebouwd volgens het principe van Mike Oehler, niet eens te zien zijn. Woningen die nog nauwelijks in de winter verwarmd moeten worden en in de zomer al helemaal niet gekoeld met een stroom vretende airco gekoeld hoeven te worden.

Woningen waar op het dak een opslag van graan, een volkstuin of bomen gerealiseerd kunnen worden.

Twitter staat inmiddels vol van ideëen over dakbedekking om de woningen in de zomer koel te houden en grondgebruik te verminderen, maar geen enkel idee als hier volgt.

En zelfs wikipedia beveelt permacultuur en onderland bouwen aan.

An earth house (also known as an earth berm or an earth sheltered home) is an architectural style characterized by the use of natural terrain to help form the walls of a house. An earth house is usually set partially into the ground and covered with thin growth.

Modern earth houses are built with concrete walls and insulation. Lees meer:

Permaculture is a system of agricultural and social design principles centered on simulating or directly utilizing the patterns and features observed in natural ecosystems. Permaculture was developed, and the term coined by Bill Mollison and David Holmgren in 1968.

It has many branches that include but are not limited to ecological design, ecological engineering, environmental design, construction and integrated water resources management that develops sustainable architecture, regenerative and self-maintained habitat and agricultural systems modeled from natural ecosystems.

Mollison has said: "Permaculture is a philosophy of working with, rather than against nature; of protracted and thoughtful observation rather than protracted and thoughtless labor; and of looking at plants and animals in all their functions, rather than treating any area as a single product system. Lees meer:

En weer een prachtig voorbeeld van combinatieteelt met graan:

Her face shaded by a wide-brimmed straw hat, Olawumi Benedict is cheerfully tending to her “little babies” — kale seedlings growing in shallow wooden flats until they’re hardy enough for transplantation into soil beds. Three miles over the hills on another small farm, Jonnes Mlegwah is double-digging the soil with a spading fork, preparing to plant potatoes. Both are Africans, but these mini-farms are 140 miles north of San Francisco in Mendocino County, better known for the harvesting of redwood trees and marijuana plants than kale and potatoes.

Benedict and Mlegwah are a long way from home, and the biointensive farming system they’re mastering is a long way from becoming the norm — in the U.S. or Africa. Still, millions of small-scale farmers, especially in Latin America and Africa, are turning to it because it’s low-cost and low-tech, and it produces far greater yields than conventional agriculture while using far less land and water. Lees meer:

Het gevolg is dat deze verwende "salongroenen" een voorkeur hebben voor snijbonen in de winter i.p.v. bv witte kool, die door de "biowinkels" bij de biologische tuinders afgenomen worden. Maar omdat de kak snijbonen uit Kenia vreten, blijft de "biowinkel" met de wintergroenten zitten. Deze raakt in verval en omdat er een paar lelijke plekjes aan zitten, laat de kak het met moeite gekweekte spul liggen. Het gevolg, de "biowinkel" blijft met de seizoensgebonden produkten zitten. De over het paard getilde kak "lust het niet".

De groenten belanden bij het afval, niet eens bij de voedselbank. Volgende keer wordt er minder biologische wintergroente ingekocht en de biologische tuinder kan naar de bijstand. Zoals al gebeurd is met de Wageningse "Backvries". Vergroting? Klik op de plaatjes.

Over combinatieteelt gesproken. Werk samen, de natuur is één en al samenwerking. Biologische boerderij Veld en Beek, De Hoge Born, Nieuwe Ronde, bloemenpluktuin Bloemrijk, zij allen kunnen een vuist maken tegen de commercie die niet zonder snijbonen uit Kenia kan. Vooral bijen profiteren hiervan. Maar vooral mensen. Zodat dit tot het verleden behoort.

De eerste stappen kunnen snel gezet worden.

De komende jaren worden miljoenen nieuwe bomen aangeplant zodat we in de toekomst beter bestand zijn tegen extreem weer zoals droogte. Dat er meer bomen nodig zijn, daar is iedereen het over eens. Welke bomen dat dan moeten worden, daarover hebben de deskundigen hele andere meningen. 

Volgens de Universiteit van Wageningen redden veel van onze loofbomen het niet als de aarde een of twee graden warmer wordt. “De berk staat nu al op omvallen”, zegt onderzoeker Wieger Wamelink van kennisinstituut Alterra. Ook de es, grijze wilg en winter- en zomereik gaan het volgens hem niet redden als het warmer wordt. De Wageningse onderzoeker vindt het daarom zonde om gemeenschapsgeld te stoppen in bomen die ‘niet meer te redden’ zijn. Lees meer:


Om op een nieuw spoor te komen zul je eerst moeten ontsporen.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMailMail