Deze stek probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze stek is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de stek als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze stek op de PC met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

Veel bezoekers van deze webstek raken in de war als ze met hun eigen vervuilende leefstijl geconfronteerd worden. Hier wordt de camera veelvuldig als wapen gebruikt. Daar hebben sommigen een gloeiende pest aan. Ook zijn er bezoekers die moeite hebben met de layout en kleuren.

Ook deze terreur wordt hier genegeerd.

Weinig of geen onverteerbaar afval en zeker geen rijblik voor de deur. Gebruik maken van het al even primitieve openbaar vervoer. Met petities bereik je niks. Wel met de camera. Confrontatie is de beste methode.

Verder werkt deze stek ZONDER cookies en andere oplichtmethoden. Je krijgt dus geen reclame voor dingen die je toch niet wilt.

20-7-2014 Het gaat hier over energie van de zon. Een miljarden jaren bekend fenomeen dat ook eeuwen al benut wordt, maar door de mens genegeerd wordt. Bomen. Schaduw, koeling. Reinigt lucht. Houdt de CO2-kringloop in stand. Bomen nemen CO2 op en staan zuurstof af. De CO2 uit het heden.

Dat doen alleen bomen, die al miljarden jaren voorzien zijn van zonnepaneeltjes, die elk jaar vernieuwd worden en nog door geen enkele techniek geëvenaard zijn. Evenals de stammen waaraan deze bladeren groeien, ook door geen enkel ander materiaal geëvenaard. Als bouwmateriaal, als brandhout. Geen enkel PV-paneel levert warmte.

De "kreet bomen voor koeien" is ook allang niet nieuw meer.

Bomen voor Koeien was de titel van een Nederlandse actie die tot doel had bomen te planten in weilanden. De actie was onderdeel van het streven naar een natuurlijk en diervriendelijk platteland, waar vee een schuilplaats heeft als de zon fel schijnt, als het hevig regent of als het stormt. Koeien kunnen erg slecht tegen brandende zon.
Onderzoeken tonen zelfs aan dat koeien die rond het middaguur in de schaduw kunnen rusten één tot twee liter meer melk geven

De actie startte in 2000 en werd in 2008 afgesloten. Lees meer:

nrc: het combineren van land- en bosbouw biedt perspectief voor verduurzaming. Plant en dier profiteren van elkaar.

Hout is het bouwmateriaal van Mike Oehler, Idaho, VS. Hout, een materiaal honderden malen beter dan beton dat niet goedkoop te recycelen is. De natuur helpt hierin mee met de hulp van insekten en zwammen die dit bouwmateriaal deskundig af te breken en geschikt te maken voor hergebruik.

Eén van Mike's uitspraken:

Hout is sterker dan staal, hernieuwbaar, kan simpel ter plaatse bewerkt worden met handgereedschap. Het heeft warmte en een ziel, het ruikt zelfs lekker. Het levert schaduw in de zomer en laat in de winter de warmte van de zon door.

In Arnhem (Klarenbeek) raken zwak geïnformeerden in de stress als men aan de rand van een park enkele woningen (dringend noodzakelijk) wil bouwen.

Alsof bouwgrond nodig heeft (voor 40 jaar liggen) gaan we lekker bouwen in Park Klarenbeek

Jazeker, maar dan woningen, die indien gebouwd volgens het principe van Mike Oehler, niet eens te zien zijn. Woningen die nog nauwelijks in de winter verwarmd moeten worden en in de zomer al helemaal niet gekoeld met een stroom vretende airco gekoeld hoeven te worden.

Woningen waar op het dak een volkstuin gerealiseerd kan worden. Twitter staat inmiddels vol van ideëen over dakbedekking om de woningen in de zomer koel te houden en grondgebruik te verminderen, maar geen enkel idee als hieronder volgt.

Sommigen (zelfs gestudeerde mensen) denken als een mol onder de grond te moeten leven. Na het lezen van het boek, ook als pdf te downloaden, waarin het simpel zoeken is, zullen zij tot andere gedachten komen.

Woningen waar niet eens een vloer nodig is, men bedekt de aarde met polyethyleen en de gebruikelijke vloerbedekking als tapijt, biezen tegels oid. Leiding hoeven niet in beton ingemetseld te worden maar kunnen in de omringende aarde ingegraven worden. Het zelfde geldt voor kasten die een plaatsje in die zelfde aarde vinden zonder verder ruimte in te nemen.

Er moet alleen met vakkennis gebouwd worden om problemen met water te voorkomen. Het gebied rond Klarenbeek ligt op een helling en de ideëen van Mike Oehler zijn onmiddelijk toepasbaar.

Deze opstelling vraagt om moeilijkheden, omdat het water dat van de heuvel af stroomt onder de woning terecht komt en daar z'n vernietigend werk kan doen. Velen in de Vooralpen hebben dit al ondervonden en is er miljoenen schade ontstaan.

Bij een woning als deze stroomt het water van het dak af naar het dal en wordt zelfs opgenomen door de dikke laag grond (meer dan 60 cm). Wil je toch zicht hebben op het dal, levert dit boek daarvoor ideëen.

Zelfbouwers, hier ligt je kans, met een basisskelet kan een ieder zelf een woning naar eigen idee bouwen. Zonder dat anderen zich hoeven te ergeren aan grondgebruik. Eisen aan de inrichting kun je zelf stellen en er aan voldoen.

Aan één eis valt niet te ontkomen. Het ruimtegebruik voor een prive-auto. Dat is binnen 20 jaar verleden tijd.

En ook voor "op lucht rijdende auto's"

zoals Menno Bentveld in VARA's radio-onzin "Vroege vogels" voorstelt is geen plaats. Alleen elektrisch openbaar vervoer kan dan nog bestaan.

En omdat woningen als deze absoluut geluiddicht zijn kan er een fijnmazig railnet gebouwd worden dat voor iedereen betaalbaar is. Wat geluid betreft, ook van de "gevreesde" windmolens heb je 3 meter lager totaal geen hinder. En waarom zou je je nog verplaatsen als je moestuin 2 meter hoger (of in de patio) ligt en je interieur er zo uit ziet?

Eigenlijk hoeft er in Klarenbeek (waar nu zelfs het primitieve bus-OV ontbreekt) nauwelijks iets verbeterd te worden. Slechts een simpele smalsporige railvervinding als de elders voorgestelde Rijnlijn voldoet.

Het meest recente ontwerp hier nader toegelicht.

De Twaalf ambachten bouwde in de vorige eeuw al een onderlandhuis.

Een earthship (aardeschip) is een relatief nieuwe vorm van een 'aardehuis', het is een autonoom gebouw gemaakt van afgedankte autobanden volgestampt met aarde, meestal geschikt in U- of hoefijzervormige modules. Elke band wordt handmatig gevuld met aarde en aangestampt met een voorhamer. Vensters aan de zonnige kant laten licht en warmte binnen. De opening van de U vorm wijst naar de zon (het zuiden in het noordelijk halfrond, het noorden in het zuidelijk halfrond). Op die manier vangt het gebouw in de koude maanden het maximum aan zonlicht. Een earthship is ontworpen om samen te werken met de omgeving en heeft eigen energievoorzieningen. Lees meer:

Meer interessante ideëen op:


De 'populatie' auto's is te groot, de oplossing ligt voor de hand: opening van de jacht.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
MailMail