Deze site probeert oplichting rond energie en verkeer aan te kaarten. Deze site is ook hulpmiddel om een lang verhaal op forums en twitter kort te maken. Beschouw de site als dokumentatie die ook weer verwijst naar andere dokumentatie. Bekijk deze site met Chrome, Firefox, Safari of Opera. Negeer Internet Explorer.

27-6-2014 Klarenbeek, Arnhem. Een stel kakelende kippen zonder kop heeft weer es iets gevonden om tegen te protesteren. Geef je tegengas met ideëen, volgt er een waterval aan woorden en zijn antwoorden ongewenst.
Die volgen dan hier.

Nee Nee Nee! NIET BOUWEN op landgoed Klarenbeek

en

: Het kakelen is begonnen. Even zoet.” < toppunt van constructief discussiëren.

of

Mannen die constructief gediscussieer door vrouwen 'kakelen' noemen >

en men trekt de stekker er uit. Het gevolg, nog meer infobeperking en het mooiste, GroeninArnhem en kippetje Baron worden beroemd.

Opvallend is dat in Renkum enkele jaren geleden de bevolking van de wijk Bergerhof uit werd genodigd mee te denken bij een "Ontwerpfestival", een wijk in een vergelijkbare situatie.

Waar ideëen over onderlandbouw en energie volledig werden genegeerd omdat de bevolking van de toen nog flatwijk Bergerhof "vooruitgang" wilde, en dus duurzame energie naar de achtergrond werd geschoven en er weer een "huisje-boompje-beestjewijk" ontstond.

Het gebied was net als Klarenbeek volledig op het zuiden georienteerd. Ideaal voor het gebruik van passieve zonne-energie. Dat was teveel voor de bewoners en beleidsmakers en dus verschenen de PV-panelen op het westen, oosten en zelfs noordwesten.

En inderdaad enkele zonneboilers op het zuiden. Maar dat was het.

Maar passieve zonne-energie zoals hier in Wageningen, helaas pindakaas. "Dat kun je niet verkopen" was de motivatie van een inderhaast ingeschakelde projectontwikkelaar. En ook hier was de onderlandbouw teveel voor de hotemetoten die dit als "wonen in een vochtige grot" bestempelden.


Overigens was de oorspronkelijke wijk Bergerhof een wijk met uitsluitend huurwoningen.

Mike Oehler ontwikkelde in de jaren 80 van de vorige eeuw een totaal ander type woning, waarbij grondgebruik, rust en stilte op de voorgrond stonden. Maar vooral de betaalbaarheid. JanmetdePet moest comfortabel en met lage stookkosten kunnen wonen. Voor $50 bouwde hij het onderlandhuis, dat heel wat anders was dan de grot zoals het klootjesvolk zich dat voorstelt.

Een bezoek aan het "getergde" gebied laat de mogelijkheden zien. Een volkstuincomplex op een zuidhelling. Ideaal voor de nu opkomende trend van tuinen op daken,

De "Dakwaarde" stijgt onmiddelijk. Laat je fantasie werken en denk je woningen onder deze volkstuintjes in, die door een ambtenaartje "Verrommeling" werden genoemd.

Een term die ook in Wageningen gebruikt werd voor de "Wageningse Eng", met voornamelijk biologische tuinbouw.

Belangrijk voor de regio, bloeit als ooit tevoren.

Dit soort lieden, overigens door de bevolking zelf gekozen, dient uiteindelijk naar een reservaat gedeporteerd te worden.

Zonder "verrommeling" uiteraard en met elektrische auto's en PV-panelen, waar de zon kan kiezen tussen noord en zuid. Zoals dat past in een geordende samenleving. Niks de al 100 jaar elektrisch rijdende tram (hier in de Steenstraat, toen nog met bomen). Te volks.

Parkeerplaatsen met laadpalen. Hoe de winkels met bananen en winterse sperziebonen bevoorraad wordt zal de omhoog gevallen ex-student worst zijn.

Aangeharkte parken, waar elke week de grasmaaier overheen raast.


Terug naar de realiteit. Peakoil komt er aan en ook aan het oostfront rommelt het.

Tijd voor hout snijdende oplossingen. En inderdaad, hout is één van de brandstoffen die in Klarenbeek in overvloed voorkomt en er om vraagt om met uiterste efficientie gebruikt te worden.

Past uitstekend in de door Mike Oehler ontworpen en zelf bewoonde onderlandwoning. Uit zijn boek, waarvan er inmiddels meer dan 100.000 verkocht zijn.

"Underground housing is a concept whose time has come again. Its advantages over above-ground housing are spectacular. It stays warm in the winter and cool in the summer. It blends in with nature rather than rearing above it. It can double the yard space in a city. To the neighbors it looks like a park. It is the most environmentally sound. It uses half the building materials. It is the safest form of housing: it is fire resistant, radiation resistant and is impervious to tornado and hurricane strength winds. It even does better in earthquakes".

De Hollandse kruideniersmentaliteit, de12ambachten: Nog steeds doen gemeenten moeilijk en de zelfbouwer ontloopt zelfs na toestemming niet allerlei extra kosten voor bouwtekeningen, constructieberekeningen en leges. Net als een bungalow kost een onderlandhuis extra grond, maar deze woningen kunnen geschakeld worden, wat een bouwvergunning misschien dichterbij brengt. Wat bij iedere gemeente een positieve beoordeling zou moeten betekenen is dat een goed gesitueerd onderlandhuis een landschap niet ontsiert en zelfs als begroeide heuvel kan verfraaien! Lees meer:En zeg nou zelf, hier onder deze bomen, of als je wilt, tuinen (met brandstof)....
Is hier een woning te zien?

Inmiddels is de trein in beweging gekomen. Gemeente Arnhem wordt ook niet gehinderd door enige kennis van zaken.


Je hoeft niet gek te zijn om hier te wonen, maar het helpt wel.


Volg Klimaatkombi op Twitter, account daar is Klimaatcombi:  Antwoorden langer dan 140 tekens worden op deze website gegeven.

Reageren? Schuif de muis over de trein en bekijk de statusbalk.

Bekijk Klimaatkombi helemaal.
Mail